Gammal skola blev kulturhus i trä – prisas internationellt

Gammal skola blev kulturhus i trä – prisas internationellt

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Torsby Finnskogscentrum i final till internationellt arkitektur- och hållbarhetspris.

En internationell jury har utsett Torsby Finnskogscentrum, ritat av Bornstein Lyckefors Arkitekter, till ett av världens bäst gestaltade omvandlingsprojekt som finalist i WAN Awards kategori Adaptive Reuse. WAN Awards vill med kategorin ”Adaptive Reuse” vill uppmärksamma projekt där byggherrar och entreprenörer väljer att renovera eller bygga om istället för att bygga nytt.

Torsby Finnskogscentrum har gjorts om från en gammal skola från 60-talet till ett nytt kulturhus med bland annat museum, bibliotek, och arkiv i Lekvattnet utanför Torsby. Den gamla skolbyggnaden täcktes med en slöja av stående skalade timmerstockar. I fasaden gjordes öppningar för entré och för extra solljusintag. Utskjutande träboxar har gett plats för sittbänkar och konstverk.

Annons

– Först ville vi nog helst riva och bygga nytt. Men sedan när vi tittade närmare på byggnaden och den inre logistiken insåg vi att skolan var väldigt rationellt uppbyggd och lämplig även som kulturhus. Att bevara det befintliga och bygga om kändes dessutom mycket bättre ur ett hållbarhetsperspektiv. Vår utmaning blev istället att hitta ett sätt att låta byggnaden kommunicera den nya verksamheten utan skyltar och pilar, berättar Andreas Lyckefors, Bornstein Lyckefors Arkitekter.

– Jag tycker det här projektet berättar för oss hur arkitektur skall förankras i sitt sammanhang genom att använda lokala råmaterial och bygga med det på plats. Det är också ett projekt som illustrerar hur arkitektur kan ha en egen historia, hur en byggnad kan utvecklas och förändras men ändå behålla sin egenart, säger Mat Cash, arkitekt och gruppchef på Brittiska Heatherwick Studio.

Vinnaren i tävlingen utses den 10 januari 2017.

 

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.