Fyra finalister tävlar om Stenpriset

Fyra finalister tävlar om Stenpriset

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Nu har fyra finalprojekt utsetts i årets upplaga av Stenpriset, en finalkvartett som lyfter kulturmiljöns betydelse, menar Kai Marklin och ordförande i Sveriges Stenindustriförbund.

Stenpriset delas ut av Sveriges Stenindustriförbund till ett projekt i Sverige där natursten använts på ett estetiskt, hållbart och nyskapande sätt. Bland de senaste årens vinnare märks bland annat krematoriet i Kalmar, konstverket Utblick/Insikt i Malmö och Brunkebergstorg i Stockholm.
– Vinnarna har genom åren uppvisat en stor bredd och speglar vilket fantastiskt och mångfacetterat material natursten är, säger Kai Marklin.

Juryn har nu utsett fyra semifinalister till Stenpriset 2018.
– De fyra finalisterna understryker stenens betydelse för våra kulturmiljöer och klassiska institutioner. De representerar både stora restaureringsprojekt där stenen är en bärare av historien och nya projekt där stenen markerar historisk tillhörighet, säger Kai Marklin.

De fyra projekt som tävlar om priset är Nationalmuseum, Gustaf Vasa Kyrka, Lunds tingsrätt och The Steam Hotel. Till byggandet av Lunds tingsrätt används klassisk svensk granit och kalksten i sockel, murar, blocksteg, ramper, hällar och gatsten. Även fasaden pryds av natursten, liksom kopparplåt och glas.

Annons

Gustaf Vasa Kyrka. Foto: Anders Fredriksén

Gustaf Vasa Kyrka i Stockholm har byggts om både in- och utvändigt och moderniserats till dagens regler vad gäller bland annat brandskydd och energiförbrukning. Kyrkans fina stenytor har också framhävts genom att återgå till den färgsättning som rummen hade vid 1900-talets mitt. Nu framträder åter vita marmorväggar med sina gravnischer omgivna av kulörta tak med en variation av milda toner mot golvens olika stenarter.

I den massiva restaureringen av Nationalmuseum har 1 200 kalkstensblock har bytts ut i fasaden och 3 000 kvadrat ny Borghamnskalksten i olika bearbetningar har kommit på plats i nya utrymmen. Natursten återkommer i flera delar av The Steam Hotel i Västerås i. Den solida naturstenen lyfter hela inredningen, som Offerdalsskiffern i spaavdelningens golv och stenarbetena i de två restaurangerna Chamberlin Grill och Locavore.

Den slutgiltiga vinnaren av Stenpriset 2018 presenteras i november.

The Steam Hotel i Västerås.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.