Fullsatt när Stockholmsmässan samlade aktörer inom fastighetsenergi

Foto: Jens Reiterer

Fullsatt när Stockholmsmässan samlade aktörer inom fastighetsenergi

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Den 25 april 2023 möttes installatörer, innovatörer, beslutsfattare, teknikkonsulter och fastighetsägare på ett fullsatt Fastighetsenergi 2023 – Stockholmsmässans och Installatörsföretagens nya arena för framtidssäkrade byggnader.

I samtalen som fördes hördes hur allt fler ser effektiva energisystem som affärskritiska för fastighetsbolagen.
– Dessutom ser vi hur energifrågan får en alltmer samhällsbärande roll i debatten, säger Lina Hann, projektledare för Fastighetsenergi 2023. Fastighetsenergi har gjort en förflyttning från en fråga för den tekniska avdelningen till ett affärskritiskt prioriterat område på ledningsnivå. Det bekräftades under gårdagen på Stockholmsmässan under arenan Fastighetsenergi 2023 där 330 fastighetsaktörer diskuterade prioriteringar och lösningar för framtiden.

Under segmentet ”Taxonomi och grön finansiering av fastighetsinstallationer – vilka möjligheter finns idag? ” möttes Sweden Green Building Council, SEB, Svefa och Fabege. Med stor samsyn lyfte panelen hur gröna investeringar påverkar värderingen av fastigheten i allt högre grad.

– Fastighetsbranschen är central på väg mot Sveriges hållbarhetsmål. EU-taxonomin har också både satt press och hjälpt till gemensam syn kring vad som är en grön investering. Det gör att även mindre fastighetsägare nu behöver prioritera åtgärder. För oss banker kommer finansieringen i allt högre grad påverkas av gröna investeringar och vi kommer se allt större prisskillnader, sade Isabelle Tibbelin, rådgivare för hållbara finanser på SEB.

Lyfte de stora frågorna på olika nivåer

Isabelle Tibbelin fick medhåll från bland andra Sara Jacobsson, hållbarhetsansvarig och affärsområdeschef förvaltningsrådgivning på fastighetskonsultbolaget Svefa.

Annons

– De fastighetsbolag som inte kan visa att de arbetar mot att bli grönare kommer straffas i samband med finansiering, bekräftade hon. De nationella hållbarhetsmålen och energikrisen har fått fler att se fastighetsenergins samhällsbärande roll.

Föreläsningar och paneldebatter försiggick både i gemensam sittning och i mindre specialiserade dragningar som satte fokus på våra största framtidsfrågor såsom energieffektivisering, elektrifiering, nya klimatsystem och kompetensförsörjning, Installatörsföretagens vd Ola Månsson poängterade vikten av att vi måste dra åt samma håll, bland annat då det gäller kompetensförsörjning och klimatarbete.

Alla fastigheter behöver omfattas av energieffektivisering – även de äldre

Ett av de mest inspirerande exemplen på energisatsningar i fastighetsbeståndet står Örebrobostäder för. Sedan de började prioritera frågan 2008 har de halverat energiförbrukningen i deras fastigheter, ett bestånd som till stor del består av äldre byggnader från bland annat 1960-talet.

– Det är alltid lättare att installera effektiva energisystem i nybyggen. Men vi ser det som att om vi inte fattar beslut för att förbättra energisystemet i hela beståndet så utsätter vi Örebrobostäder för en risk. Vi har hunnit ställa om nästan hälften av våra 400 fastigheter till flexibla energisystem. Vi drivs av att hålla koll på energi och ser varje fastighet som ett system i en stor enhet, berättade Örebrobostäders chef för el och automation Jonas Tannerstad som har utsetts till årets AI-svensk för sitt innovativa och framgångsrika arbete inom energieffektivisering.

Energifrågan belystes på ett konstruktivt sätt

– På arenan blev det uppenbart hur många nivåer energisystemet i fastigheter kan påverka, hela vägen från finansiering av enskild fastighet, vidare till staden som system till påverkan för hela nationen och Europa. Gårdagens möte ger en skjuts framåt för alla fastighetsaktörers möjlighet att fatta mer insatta beslut inom energieffektiviseringar, avslutar Lina Hann, Projektledare för Fastighetsenergi.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.