Första spadtaget tas för nya Ljuraparken

Första spadtaget tas för nya Ljuraparken

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Under vecka 18 påbörjas arbetet med att förnya och utveckla Ljuraparken med fokus på trygghet och klimatanpassning.

Projektet att förnya Ljuraparken sker i samarbete mellan Norrköpings kommun och Hyresbostäder. Arbetet beräknas vara klart i december 2023.

– Det är jätteroligt att äntligen vara igång med det här projektet, behovet har varit stort under en lång tid. Det är kul att vi arbetar med så många delar i samma projekt – att skapa en attraktiv park med mer att göra för fler, att klimatanpassa området genom att skapa en översvämningsyta och att samarbeta med Hyresbostäder som gör allt för att befolka parken med aktiviteter. Det är ett helhetsgrepp som jag tror är jättepositivt för Ljuras utveckling och vi hoppas att det blir mer aktivitet och rörelse i parken framöver, säger landskapsarkitekt Olivia Thörn.

Högre pulkabacke

Klimatanpassningen i parken handlar bland annat om att leda regn och smältvatten, från inte bara parken utan också de omgivande bostadskvarteren och vägarna genom parken, till en översvämningsyta. Detta minskar risken för översvämning på andra ställen vid exempelvis extremregn.

– Det klimatsmarta handlar också om att vi återanvänder jordmassor inom parken. Det minskar de tunga transporterna på vägarna och möjliggör dessutom att vi kan få till en högre pulkabacke, säger projektsamordnare Jan Holmberg.

Annons

När det gäller lekmiljön i parken kommer det att byggas ett nytt tillgängligt lekhus, en sandlåda med sandbakbord och en karusell. Det kommer också att finnas en tillgänglig kompisgunga, en linbana, ett klätternät och en käpphäst-bana med käpphäst-stall.
De befintliga fotbollsmålen blir kvar och för de som vill träna byggs ett utegym.

Vegetation för biologisk mångfald

– Parken är en central del i området och vi som hyresvärd ser ett stort intresse för projektet och en stor potential att utveckla aktivitet i parken för våra hyresgäster och våra samarbetspartners, säger Caroline Bielkhammar, stadsdelsutvecklare på Hyresbostäder.

Vid boulebanorna kommer det att bli nya sittplatser, väderskydd och planteringar med prydnadsväxter. För att göra parken vackrare under en längre säsong planteras lökar, blommor, buskar och träd som ska locka till sig insekter och stärka den biologiska mångfalden.

Muren och träbryggan vid gamla dammen kommer också renoveras och belysningen i parken ska förbättras så det känns tryggare att vistas där på kvällen.

Arbetet i Ljuraparken startar första veckan i maj och pågår fram till december 2023.
Under byggnationen kommer stora delar av parken att behöva stängslas in.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.