Första spadtag för Kävlinges nya medborgarhus

Första spadtag för Kävlinges nya medborgarhus

ANNONS

Annons

Den 21 januari togs det första spadtaget för det som ska bli Kävlinge kommuns nya ansikte utåt. FOJAB står för arkitektur och inredning i medborgarhuset som ska bli en inbjudande mötesplats för alla.

Medborgarhuset uppförs alldeles intill järnvägsstationen i den nya stadsdelen Stationsstaden. Här samlas alla kommunens förvaltningar under ett och samma tak och på bottenplan placeras Kävlinges bibliotek, KKB:s Bo-butik och kommunens kundtjänst.

– Vår ambition har varit att skapa en innovativ mötesplats, en byggnad som sticker ut. När du rullar in med tåget i Kävlinge kommer du att mötas av medborgarhusets upplysta glaspartier, en vacker ljuslykta som hälsar alla besökare välkomna till staden, säger Charlotte Kristensson, ansvarig arkitekt på FOJAB.

I byggnadens gestaltning har arkitekterna hämtat inspiration från Kävlinges långa tradition av bruks- och symbolbyggnader. Robusta, stadiga tegelvolymer med väl genomarbetade detaljer återkommer i Medborgarhusets fasad som består av rött tegel, zinkplåt och stora glaspartier. På byggnadens långsidor blir fasaden veckad och mot handelsgatan är den uppskuren med ett lägre parti som skalar ner och släpper in ljuset.

Kävlinges nya medborgarhus, som kommer att certifieras med Miljöbyggnad Guld, planeras invigas våren 2023.

ANNONS

Annons

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.