ANNONS
Första spadtag för ETC:s klimatpositiva hyreshus

Första spadtag för ETC:s klimatpositiva hyreshus

annons
ANNONS

ETC Bygg och ETC Entreprenad tog tillsammans med bostadsminister Per Bolund det första spadtaget för nya klimatpositiva hyreshus i Västerås den 21 augusti.

ETC Byggs pilotprojekt för klimatpositiva hyreshus av trä byggs i Öster Mälarstrand och delfinansierats genom crowdfunding. Klimatpositivt betyder att de lagrar koldioxid i sin konstruktion (massivträ) och att fossila byggnadsmaterial som plast och cement (betong) undviks. Tanken med husen är att de ska skapa mer el än vad de konsumerar. Energisnål VVS-utrustning och värmeväxling på ventilationen installeras. Solceller på taket och balkongerna tillför mer energi än vad som förbrukas. Överskottet används för att ladda elbilar i en elbilspool och för intilliggande fastigheter. Balkongerna och odlingslotterna ska räcka för att förse de boende med mat en stor del av året.

– Vi befinner oss i en spännande tid med snabb utveckling för miljö- och energiteknik i byggbranschen. Nu är det dags att ta ett unikt spadtag på Öster Mälarstrand i Västerås. Vi sätter spaden i backen för Sveriges första klimatpositiva hyreshus. Västerås har en hög expansionstakt och jag hoppas att detta är det första av många liknande byggen framöver, säger Anders Teljebäck, kommunstyrelsens ordförande i Västerås.

Illustration: ETC Bygg

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.