ANNONS
Förskolegårdar inte anpassade för värmeböljor

Förskolegårdar inte anpassade för värmeböljor

annons
ANNONS

Nya studier från Göteborgs universitet visar att värmeböljor begränsar förskolebarns utelekar eftersom många gårdar inte kan ge tillräckligt med skugga.

I kölvattnet av den heta sommaren 2018 utlyste forskningsrådet Formas medel för tvärvetenskaplig forskning om effekterna av ett extremt klimat. Docent Fredrik Lindberg, forskare inom stadsklimatologi och naturgeografi, leder det tvärvetenskapliga projektet Värmeböljors påverkan på förskolebarns fysiska aktivitet och välbefinnande i deras utomhusmiljö, där även Oskar Bäcklin, mastersstudent på geografiprogrammet, medverkar. Han har intervjuat ett tiotal förskollärare och undersökt utegårdar för 438 förskolor i Göteborg. Studien visar att merparten av förskolornas gårdar saknar tillräckligt med skugga under varma dagar.

– Enligt lokalförvaltningen i Göteborgs stad bör varje barn ha 35 kvadratmeter att röra sig på. Det innebär en yta på 350 kvadratmeter för tio barn. Men under varma och soliga dagar när barnen behöver vara i skugga krymper denna yta, säger Oskar Bäcklin.

Utemiljön inte anpassad för värme

Lokalförvaltningen har i år börjat titta på utegårdarna och många av förskolornas gårdar har inte tillräckligt med skuggiga platser.

– Bäst skugga ger träd, men det tar tid för dem att växa upp vid nyplantering. En del förskolor använder därför solskydd som till exempel parasoller, men dessa ger inte alls samma solskydd och går dessutom lätt sönder, säger Fredrik Lindberg.

Alternativet blir att hålla barnen inomhus vilket gör att barnens fysiska aktivitet och möjligheter till rörelse begränsas då de är större utomhus.

– Vissa av gårdarna jag tittat på har nästan ingen skugga alls. Många utegårdar har dessutom underlag av asfalt eller gummiliknande beläggningar, material som i sig kan bli heta under varma och soliga dagar, säger Oskar Bäcklin.

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.