ANNONS
Förskola och science park tävlar om träbyggnadspris
Videum Science Park Foto Anna Joanzón

Förskola och science park tävlar om träbyggnadspris

annons
ANNONS

För tredje året i rad delar Växjö kommun ut ett Träbyggnadspris för att belöna och uppmuntra till träbyggnation och samtidigt sprida kunskap om att bygga i trä.

– I år har vi i juryn valt att nominera tre aktörer som bidrar till en modern trästad inom byggnation. Det är glädjande att vi med träbyggnadspriset har möjlighet att lyfta så många fina projekt i kommunen och får möjlighet att lyfta blicken för att se hur stort fokus det faktiskt finns på träbyggnation i kommunen, säger Catharina Winberg (M), ordförande i Växjö Kommunföretag (VKAB).

Hus Charlie i Videum Science Park är ett av de nominerade projekten. Byggnaden har förtätat och knutit samman alla fastigheterna för den neutrala mötesplatsen för företagande, innovation och tillväxt som Videum Science Park är. Den drygt 5 500 kvadratmeter stora byggnaden består gemensamma ytor som restaurang och konferens, övriga ytor är kontorslokaler i olika storlekar. Huset följer Växjö kommuns träbyggnadsstrategi och är byggt efter kraven för Miljöbyggnad silver. Stomme och bjälklag är i trä på kontorsdelen, stomme i trä/stål med bjälklag i betong i konferens- och restaurangdel. Även interiört har olika variationer av trä fått stort utrymme i allt från golv till väggbeklädnad. Arkitekt är Jais arkitekter och totalentreprenör JSB.

Konst möter träning

Vallvikens förskola, med plats för 80 barn, blev inflyttningsklar sommaren 2019. Även den är byggd i trä enligt certifieringen Miljöbyggnad nivå silver. LBE Arkitekter, Blekinge Rot och Vöfab står bakom projektet. Tetraedern, vid Brände udde, är en installation i trä vid nordöstra sidan av sjön Trummen och det tredje bidraget. Tetraedern har designats av Liljewall Arkitekter och konstnären Gunilla Bandolin som en mötesplats såväl som en satsning på konst, natur, träning och friluftsliv.

Vinnaren av Träbyggnadspriset 2020 kommer att presenteras den 29 oktober.

ANNONS
Annons
Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

PROVA HÅLLBART BYGGANDE UTAN KOSTNAD

FULL TILLGÅNG TILL ALLT INNEHÅLL

Nu vill vi erbjuda dig att prova på hela vårt innehåll. Genom Hållbart Byggande får du uteslutande kvalitetsjournalistik och en heltäckande bevakning av bygg- och fastighetssektorn – alltid med ett hållbarhetsperspektiv. Nyheter, aktuella projekt, intervjuer, fördjupningar, analyser, branschtrender, karriär och mycket mer.

2 månader gratis. Avsluta när du vill.