Forskningsprojekt ska integrera småskalig solenergi i stadsmiljö

Forskningsprojekt ska integrera småskalig solenergi i stadsmiljö

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

En stadsdel i Luleå blir nu testbädd för småskalig produktion av solenergi. Forskare vid Luleå tekniska universitet kommer nu att undersöka hur solenergi kan integreras i stadsmiljö och hur man kan stödja prosumers.

Porsön med universitetsområdet kommer att bli en testbädd i studien där syftet är att hitta de bästa sätten att stödja “prosumers”, det vill säga människor som både producerar och konsumerar energi. Med hjälp av workshops med stadsdelens invånare och de som arbetar i området hoppas forskarna att nya sätt att tänka på design och infrastruktur kan ta form.

Solar Urban Districts-projektet kommer att fokusera på solenergi och städer.

– Med stöd av tidigare forskning inom urban design, integrerad solel i byggnader och energiekonomi, hävdar vi att lokala bostadsområden är den mest lämpliga nivån för att testa och utvärdera en designdriven demokratisk modell som kan användas för att integrera förnybar elproduktion i stadsmiljöer, säger Agatino Rizzo, docent vid Luleå tekniska universitet.

Projektet, som finansieras av Energimyndigheten, är ett samarbete med Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser (Agatino Rizzo, docent, projektledare) och Nationalekonomi vid Luleå tekniska universitet (Kristina Ek, docent), Warm in the Winter Architects (Björn Ekelund), ENEA (Alessandra Scognamiglio) och Luleå kommun (Frida Wikström).

Foto: Luleå tekniska universitet

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.