Forskare vill öronmärka havssand till strandskydd

Forskare vill öronmärka havssand till strandskydd

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Istället för att den används inom betongindustrin föreslår nu forskare vid Lunds tekniska universitet att havssanden öronmärks för att skydda den skånska sydkusten mot erosion. Det rapporterar Sveriges Radio

På grund av klimatförändringar räknar forskarna med att vattennivån i havet kommer höjas med en meter till år 2100. I Sydsverige sker ingen landhöjning och där riskerar många sandstränder att erodera bort.

Nu har forskare vid Lunds tekniska universitet räknat ut att  det krävs 44 miljoner kubikmeter sand  för att kunna skydda alla erosionsutsatta delar av den svenska sydkusten. Med tillräckligt mycket sand hoppas forskarna skapa självläkande strandsystem som också fungerar som ett skydd mot översvämningar.

Metoden som forskarna vill använda heter strandfodring. Den innebär att sands sugs upp från havet och placeras på stränderna. Detta görs till exempel i stor skala i Holland, men bara en kommun i Sverige använder än så länge metoden.

Marin sand utvinns också kommersiellt framför allt av betongindustrin men nu vill forskarna att havssanden öronmärks för att användas till att skydda den skånska sydkusten.

– Det finns ju resurser. Men samtidigt är det viktigt att vi har den här sanden för att skydda kusten, så att man inte tar den till andra saker, som betongindustrin till exempel, säger doktorand Caroline Fredriksson vid Lunds tekniska universitet, till SR.

Foto: iStock

Sponsrat innehåll från Swisspearl
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.