Forskare: trafik och vedeldning största hoten mot stadsluften

Forskare: trafik och vedeldning största hoten mot stadsluften

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Betydelsen av lokala utsläpp av luftföroreningar från vägtrafik och vedeldning är större än vad tidigare beräkningar på nationell nivå har visat.

Det visar hälsoeffektmätningar för Stockholm, Göteborg och Umeå som presenteras av Naturvårdsverkets forskningsprogram Frisk luft och klimat, SCAC – Swedish Clean Air and Climate Research Program.

– Det här visar att det finns stor anledning att arbeta vidare med att minska de lokala utsläppen av små partiklar från trafik och vedeldning i svenska städer, säger Peringe Grennfelt på IVL Svenska Miljöinstitutet som koordinerar forskningsprogrammet.

Luften i Sverige har emellertid successivt blivit bättre men koncentrationerna av luftföroreningar har samtidigt under senare år inte minskat i den takt man önskar. Och det är främst utsläppen från trafik och vedeldning som är de två stora kvarstående problemen i svenska tätorter, menar forskarna. Mest förvånade är forskarna över vedeldningens stora betydelse, med effekter i form av dödlighet av samma storleksordning som den från trafiken. Enligt forskarnas beräkningar ger lokala utsläpp av små partiklar från trafik och vedeldning upphov till 170-400 dödsfall varje år i Stockholm. För Göteborg och Umeås del ligger motsvarande siffror på 100-240 respektive 9-23.

Forskargrupper från Karolinska Institutet, Umeå universitet och Göteborgs universitet har även studerat hur luftföroreningar påverkar hjärt-kärlsjukdomar, lungfunktion och graviditetsutfall. Studierna visar ett ydligt samband mellan exponeringen för sot och stroke samt mellan avgaspartiklar och låg födelsevikt. Det finns också en koppling mellan exponeringen för luftföroreningar och nedsatt lungfunktion.

Sponsrat innehåll från Blåkläder
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.