Flera byggprojekt stoppas i Västerås för att skydda grönområden

Flera byggprojekt stoppas i Västerås för att skydda grönområden

Annons

Åtta planerade byggprojekt i Västerås tätort stoppas, enligt beslut av Fastighetsnämnden. Anledningen till att nämnden återkallar markanvisningar är att den nya politiska ledningen inte vill förtäta Västerås genom att bygga på grönområden.

Totalt rör det sig om cirka 700 bostäder som stoppas i bland annat områden som Skallberget, Klockartorp och Sandberget, uppger SVT Nyheter Västmanland.

– Staden har fortsatt som mål att öka bostadsbyggandet, men istället för att förtäta på grönområden ska vi nu öka takten i andra större exploateringsprojekt, tex Sätra, Kopparlunden, Ängsgärdet och stationsområdet, som inte ligger på grönområden. Vi ska även bygga staden mera utåt, säger Jesper Brandberg, kommunalråd (L) och fastighetsnämndens ordförande.

I en intervju med SVT Nyheter Västmanland uttrycker Moderaterna i Västerås nu kritik mot beslutet att stoppa byggena. Kritiken riktas främst mot att beslutet fattas innan de juridiska konsekvenserna av att häva avtalen med byggföretagen är utredda.

– Vi har ju tecknat markanvisningsavtal för de här tio projekten, med flera olika företag som kalkylerat, lagt ner pengar kommit olika långt i det.  Vi menar att det är obetänksamt att fatta det här beslutet innan det juridiska är utrett, säger Eleonore Lundkvist (M), andre vice ordförande i fastighetsnämnden.

 

Annons

Relaterade artiklar