Flera byggprojekt stoppas i Västerås för att skydda grönområden

Flera byggprojekt stoppas i Västerås för att skydda grönområden

Åtta planerade byggprojekt i Västerås tätort stoppas, enligt beslut av Fastighetsnämnden. Anledningen till att nämnden återkallar markanvisningar är att den nya politiska ledningen inte vill förtäta Västerås genom att bygga på grönområden.

Totalt rör det sig om cirka 700 bostäder som stoppas i bland annat områden som Skallberget, Klockartorp och Sandberget, uppger SVT Nyheter Västmanland.

– Staden har fortsatt som mål att öka bostadsbyggandet, men istället för att förtäta på grönområden ska vi nu öka takten i andra större exploateringsprojekt, tex Sätra, Kopparlunden, Ängsgärdet och stationsområdet, som inte ligger på grönområden. Vi ska även bygga staden mera utåt, säger Jesper Brandberg, kommunalråd (L) och fastighetsnämndens ordförande.

I en intervju med SVT Nyheter Västmanland uttrycker Moderaterna i Västerås nu kritik mot beslutet att stoppa byggena. Kritiken riktas främst mot att beslutet fattas innan de juridiska konsekvenserna av att häva avtalen med byggföretagen är utredda.

– Vi har ju tecknat markanvisningsavtal för de här tio projekten, med flera olika företag som kalkylerat, lagt ner pengar kommit olika långt i det.  Vi menar att det är obetänksamt att fatta det här beslutet innan det juridiska är utrett, säger Eleonore Lundkvist (M), andre vice ordförande i fastighetsnämnden.

 

Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar

Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla sorters påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.