Finsnickeri att bygga hållbar integration

Finsnickeri att bygga hållbar integration

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

I debatten sägs det ofta att vi måste sätta de nyanlända i arbete. Närmast en självklarhet men den senaste rapporten från Arbetsförmedlingen visar att det går långsamt för utbildade nyanlända att komma in på arbetsmarknaden. Glädjande nog görs det nu mycket inom byggbranschen för att vända trenden.

De stora företagen som Skanska, JM, Peab och NCC har egna projekt där man försöker öka mångfalden. Och Sveriges Byggindustrier har haft möten där arbetsgivare och arbetstagare i ordnad form träffats för förutsättningslösa möten.

– Vi har haft ett samarbete med Arbetsförmedlingen som fallit väl ut. Vi har haft två möten hittills och vi startade i maj förra året. Nu i slutet av februari anordnade vi det andra mötet, då åtta företag och 34 byggingenjörer och/eller tekniker, med uppehållstillstånd, träffades en förmiddag, berättar Andreas Brendinger på Sveriges Byggindustrier i Göteborg.

Snabbdejting med bolagen

Även om många talar hygglig engelska hade man med två arabisktalande tolkar och två av företagen har dessutom arabisk ledning, berättar Andreas vidare. De 34 arbetssökande delades in i åtta grupper som var och en fick 20 minuter med varje företag, vilka förberetts genom att ha fått de arbetssökandes CV i förväg.

– Många av dem som kommer hit har ju enorma erfarenheter från stora och komplicerade projekt, exempelvis dammbyggen, skyskrapor och andra större byggprojekt. Vi räknar nog med att upp till 20 procent av dem som var här kommer att få anställning eller praktiktjänstgöring i något av våra medlemsföretag genom denna aktivitet, fortsätter Anders.

Överkvalificerad platschef

Nils Hanson, ägare av Byggnadsfirman Viktor Hanson, har personligen varit engagerad i att försöka hitta medarbetare från andra länder.

– Grundinställningen är att de inget hellre vill än att göra rätt för sig. Vi behöver få ut de nyanlända i praktik och jobb så att de blir en del av samhället, säger han.

Sedan en tid tillbaka är projektledaren för företagets bygge i Vegastaden palestinier. Han kom till Sverige från Gaza och Nils fick kontakt med honom genom Stockholms Byggmästareförening.

– Det visade sig att vår grundtanke om att göra honom till platschef snabbt kom på skam. Han är nämligen civilingenjör från Kairo och har dessutom en civilekonomutbildning från Schweiz. Vi är verkligen nöjda. Förutsättningen är också att det finns en bra mentor och det har han haft här hos oss.

Nu är målet att anställa fler och även icke-utbildade.

– Tanken är att få folk som talar arabiska för att anställa på våra byggen och vi har ett gäng vi skall titta på, avslutar Nils.

Alla skall få ärlig chans

Hans Tamm, som arbetar med ledarskap och kompetensutveckling på JM, understryker vikten av utbildning för att snabbt ta sig in i vad som gäller inom svensk byggbransch.

– Vi har, tillsammans med Yrkesakademin, ett program som i praktiken innebär en fördubbling av Snabbspårets tio veckor till hela 22 veckors teori, med bland annat teamutveckling, svensk kultur, svenska, arbetsmiljö och arbetsskydd på schemat, en veckas introduktion och därefter 12 veckors praktik, berättar han.

Hans har bara gott att säga om programmet, och det har varit väldigt lärorikt även för JM. Dessutom är alla på företaget otroligt stolta och entusiastiska över satsningen och har varit väldigt generösa med sin tid.

– Det gäller koncernledning, interna föreläsare såväl som de handledare som ingått. Alla skall få en ärlig chans, säger Hans.

De tio utlandsfödda ingenjörer som gått programmet fick samtliga praktik och förhoppningen är att alla tio tar vara på praktiken och att det leder till provanställning.

Utbildning i praktiken

Hilab Thorberg och Mohamed Salah är två av dem som nu är inne i JM och Yrkesakademins program och de har bägge nyligen påbörjat sina praktiktjänster.

– För min del var det en viktig chans, berättar Hilab. Jag är byggnadsingenjör med en etiopisk examen och har också påbyggnad från miljöteknik på KTH. I Etiopien arbetade jag på tre stora byggföretag så JM:s program var perfekt för min del. Nu får jag använda min utbildning i praktiken.

Mohamed instämmer i att programmet är viktigt för integreringen.

– Jag är också byggnadsingenjör, från Egypten, och har varit här drygt två år. Att få möjligheten till att praktisera och få visa vad jag kan är ovärderligt. Själva programmet har också varit mycket bra – med deltagare från Irak, Iran, Syrien, Ryssland, Bosnien, Etiopien och Egypten var första veckan, när vi lärde känna varandra, avgörande för teamkänslan. Därefter kunde vi ta itu med teoridelen, som var omfattande och genomtänkt.

Bra handledare viktigt

Vad, förutom teori och praktik, skulle ni säga har varit viktigt med programmet ?

– Att företag satsar på nyanlända trots att det kostar tid och pengar, säger Mohamed. Det är ju ett sätt att hjälpa samhället. Sedan kan jag inte nog framhålla min handledare, Tomas Olander, som svarar på alla mina frågor. Även om jag inte börjar från noll så är det ändå en utmaning att använda mina erfarenheter här i Sverige, det är mycket som skiljer från hur det var i Egypten. Jag går till arbetet med stor glädje varje dag.

– Det är samma för mig, säger Hilab. Min handledare Joakim Leinonen säger bara glatt att det finns ingen dum fråga. Det både jag, Mohamed och resten av gruppen ser som en stor skillnad från de länder vi kommer ifrån är arbetsmiljö och säkerhet, att man tänker på sina medarbetare och att de skall hålla hela arbetslivet igenom. Det är fantastiskt och något Sverige borde vara stolta över.

Hilab Thorberg och Mohamed Salah. Foto: Tine Kahn

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.