Ett fritidshus rätt i tiden med fokus på återbruk vinner Ung svensk arkitektur

AT-HH:s fritidshus på Torö är årets vinnare i Ung svensk arkitektur. Arkitekt: Malin Heyman och James Hamilton, AT–HH. Foto: Malin Valušková Najib och Isak Berglund Mattsson Mårn

Ett fritidshus rätt i tiden med fokus på återbruk vinner Ung svensk arkitektur

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Ett oglamoröst fritidshus, med en ombyggnad som landar i en diskret asymmetrisk harmoni har fått juryn för Ung svensk arkitektur på fall. Tidskriften Arkitekturs pris för unga arkitekter går i år till arkitektkontoret AT-HH för fritidshuset Torö i Nynäshamn. Ung svensk arkitektur 2023 delades ut på Arkitekturgalan den 9 april.

Fritidshuset på Torö är ett kataloghus från 1970-talet som byggts om och till. Malin Heyman och James Hamilton på arkitektkontoret AT-HH har studerat och synliggjort originalkonstruktionen, sedan gjort nutida tillägg. Det finns gott om återbruk i interiören, bland annat innerdörrarna. I dagens byggbransch är det alltmer uppenbart att vi behöver utgå från befintlig bebyggelse – att bygga nytt är sista utvägen. Vinnaren ligger därför rätt i tiden.

Lyft det befintliga

– Det behövs inte en enorm budget eller ideala förutsättningar för att få till bra arkitektur. Vinnaren AT-HH har jobbat med välfunna idéer, en känsla för värdet av det befintliga och fått svängrum för att experimentera, säger Björn Ehrlemark, chefredaktör för tidskriften Arkitektur.

Juryns motivering lyder: “Arkitekterna förmedlar en kärleksfull inställning till en ofta förbisedd kategori av svensk folkhemsarkitektur, utan att hemfalla åt nostalgi. Snarare finns här en vilja att förstå och tillvarata kvaliteterna i det befintliga, för att gifta ihop dem med egna, samtida tillägg. Det visar att materialkänsla, okonventionella rums- och konstruktionslösningar samt inlevelse i en specifik familjekonstellations förutsättningar kan ge ett eget momentum åt såväl estetik som designmetodik. Projektet når en konstnärlig höjd utan att göra sig märkvärdigt och demonstrerar hur även en till synes oansenlig byggnadsartefakt har ett förflutet värt att förstå – och en framtid värd att utveckla.”

Smart med små medel

Tidskriften Arkitektur delar ut sitt pris vartannat år, till en arkitekt eller ett arkitektkontor där medarbetarna är max 40 år. Icke etablerade yrkesmänniskor får sällan göra stora projekt, utan skapar som i de nominerades fall smart med små medel. Priset har därför syftet att ställa unga intressanta arkitekter i rampljuset.

– Jag hoppas att även offentliga beställare får upp ögonen för den här generationen av yngre arkitekter. I startfältet för Ung svensk arkitektur går det verkligen att hitta lyhörda, kunniga och engagerade samarbetsparter, säger Björn Ehrlemark.

Sju arkitektkontor var nominerade till Ung svensk arkitektur. De övriga är:

Lägenhet på Bränningevägen, Stockholm. Arkitekt: Ductus. Beställare: Privat.
Fritidshuset Ett hus, Värmdö. Arkitekt: Studio Näv. Beställare: Privat.
Bostadshuset Ford Park House, Ulverston, Storbritannien. Arkitekt: Lind Studio. Beställare: Reform Developments.
Gårdshuset, Stockholm. Arkitekt: Ateljé Nord. Beställare: Privat.
Gästhuset Höghult, Karlsborg. Arkitekt: Fabel arkitektur. Beställare: Privat.
Fritidshuset Nabben, Nynäshamn. Arkitekt: Studio He. Beställare: Xiao He.
Fotona är fria för redaktionell användning. Ange arkitektens och fotografens namn. Kontakta Björn Ehrlemark för intervjuer, ytterligare information och fler foton. Mejla bjorn.ehrlemark@arkitektur.se, tel 073-975 02 89.

Sponsrat innehåll från Fristads
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.