Energimärkning på armaturer slopas

Energimärkning på armaturer slopas

ANNONS

Annons

Från och med 25 december 2019 ska armaturer för belysning inte längre vara energimärkta.

EU har nyligen publicerat nya förordningar om ekodesign och energimärkning och bland nyheterna finns kravet på energimärkning av belysningsarmaturer upphör 25 december 2019. Energimyndigheten råder återförsäljare att ta bort eller täcka över energimärkningen på belysningsarmaturer.

De nya ekodesignkraven kommer att börja gälla från den 1 september 2021. Då träder även en ny energimärkningsförordning (2019/2015) i kraft med en ny skala från A till G. Från och med 2021-09-01 sker därmed en återgång till en energimärkningsskala med klasserna A-G. Den kommer enbart omfatta ljuskällor, inte armaturer med utbytbara ljuskällor. Armaturer med inbyggda ljuskällor ska ha samma energimärkning som en ljuskälla.

LÄS MER: Ljus som tjänst växer fram i den cirkulära ekonomin

Krav på cirkularitet

Utöver krav på energieffektivitet ställs då även krav på ökade möjligheter att reparera och återvinna olika slags belysningslösningar. Slutligen ställs även krav på flimmernivåer. De nya kraven beräknas att från och med år 2030 spara ytterligare cirka 50 TWh årligen inom EU.

ANNONS

Annons

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.