ANNONS
Energidata i realtid ska leda Helsingors till koldioxidneutralitet

Energidata i realtid ska leda Helsingors till koldioxidneutralitet

annons
ANNONS

Sedan 2019 har Helsingfors stad kopplat upp alla sina 1 700 offentliga byggnader till en fastighetsdata-plattform. Nu lanserar man en öppen API-funktion som ger utvecklare access till fastigheternas energidata i realtid.

Helsingfors stad har noga följt sina byggnaders energiförbrukning sedan 1980-talet. Med sitt beslut att bli koldioxidneutrala till 2035, har energikonsumtions-övervakning blivit ett viktigare verktyg.

Helsingfors stad implementerade en plattform från mjukvaruföretaget Nuuka Solutions för centraliserad övervakning av energiförbrukning och förhållandena i sina offentliga byggnader under 2019. Plattformen samlar in all fastighetsdata från stadens offentliga byggnader och gör den tillgänglig på ett ställe. Systemet visar energiförbrukningsdata för hela stadens fastighetsbestånd och kommer snart även att innehålla vattenförbrukning och avfallsvolymer. Plattformen samlar även in data om inomhusförhållandena i byggnaderna, såsom temperatur, koldioxidnivåer, luftkvalitet och koncentrationer av partiklar. I några byggnader ger systemet också information om hur användarna faktiskt upplever inomhusmiljön.

Helsingfors skolor, daghem, bibliotek, sjukhus och andra vårdbyggnader är några av de offentliga byggnader vars energiförbrukningsdata nu är tillgängliga för alla intresserade. Den nya öppna gränssnittstjänsten presenterades för applikationsutvecklare vid eventet Helsingfors Loves Developers i februari 2020. Evenemanget samlade amatörkodare och mjukvaruföretag från hela Finland i Helsingfors stadshus.

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

PROVA HÅLLBART BYGGANDE UTAN KOSTNAD

FULL TILLGÅNG TILL ALLT INNEHÅLL

Nu vill vi erbjuda dig att prova på hela vårt innehåll. Genom Hållbart Byggande får du uteslutande kvalitetsjournalistik och en heltäckande bevakning av bygg- och fastighetssektorn – alltid med ett hållbarhetsperspektiv. Nyheter, aktuella projekt, intervjuer, fördjupningar, analyser, branschtrender, karriär och mycket mer.

2 månader gratis. Avsluta när du vill.