ANNONS
De är årets mest jämställda byggbolag

De är årets mest jämställda byggbolag

annons
ANNONS

För andra året i rad placerar sig HSB Bostad överst på prispallen med byggbranschens högsta jämställdhetsindex, JÄMIX.

Nyckeltalsinstitutets jämställdhetsindex, Jämix, utgår från nio mätbara nyckeltal som tillsammans visar jämställdheten i företag. Totalt medverkade 330 företag och organisationer i mätningen för 2018. När Nyckeltalsinstitutet publicerar sin årsrapport för 2018 är HSB Bostad även i år bäst i branschen på jämställdhet.

– För en värderingsstyrd samhällsaktör som HSB Bostad står jämställdhet högt på agendan och vi är väldigt stolta över att vårt jämställdhets- och mångfaldsarbete återigen har gett oss förstaplatsen som det mest jämställda byggföretaget, säger Jonas Erkenborn, vd på HSB Bostad. Med JÄMIX nyckeltal som utgångspunkt har vi ökat förståelsen och medvetenheten kring jämställdhetsfrågor i bolaget och det ser vi som grunden för att systematiskt kunna fortsätta att arbeta för ständig förbättring.

Lika många kvinnor som män i ledningen

Några av styrkorna på bolaget, berättar Tina Ekström, vd på Nyckeltalsinstitutet, är att kvinnor och män har samma möjligheter att bli chef, att det är en jämställd lönestruktur och att ledningsgruppen består av en lika stor andel män och kvinnor. HSB Bostad har under året också genomfört en workshop för alla chefer och en föreläsning om jämställdhet och normkritik i praktiken för alla medarbetare.

– Att synliggöra möjligheterna och vinsterna med jämställdhet leder till förbättring. Vi har tagit fram och implementerat en process för hur vi ska arbeta med aktiva åtgärder för att främja lika rättigheter och möjligheter. Jämställdhet och mångfald ingår som en naturlig del i vår verksamhetsplanering och alla chefer har ansvar för att verksamheten och medarbetarna fortlöpande arbetar med aktiva åtgärder för att förebygga diskriminering och skapa medvetenhet kring ett inkluderande och jämlikt bemötande, säger Jonas Erkenborn.

Framöver kommer fokus för HSB Bostad att ligga på att öka jämställdheten i yrkesgruppen produktionsledning på byggarbetsplatsen, där bolaget ser att det finns goda exempel i branschen att ta lärdom av, och på att ytterligare öka mångfalden i bolaget som helhet. 

HSB Bostads ledningsgrupp: Wafa Knutson, Mats Persson, Jonas Erkenborn, Linda Younes & Peter Lundmark. Foto: Daniel Gual

 

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.