Dansk fåtölj av sjögräs blev vinnare i Sustainable Chairs

Dansk fåtölj av sjögräs blev vinnare i Sustainable Chairs

I samband med FN:s klimatmöte COP24 i polska Katowice har en slutgiltig vinnare korats i tävlingen Sustainable Chairs och det blev det danska bidraget som tog hem vinsten.

Tävlingen Sustainable Chairs är ett samarbete mellan Svensk Form, DOGA (Design og arkitektur i Norge), DDC (Dansk Design Center), Iceland Design Center och industrikonstförbundet Ornamo i Finland. Syftet med tävlingen är att utse Nordens mest klimatsmarta stolar utifrån designkvalitet, kulturarv, innovationshöjd och hållbarhet. Tidigare i höstas utsågs de nordiska vinnarna, bland annat blev stolen Petite av David Gärsnäs den svenska vinnaren, och tävlade nu mot de övriga nordiska länderna om att bli den slutgiltiga segraren.

22 procent av rösterna

Under klimatmöte COP24 som gått av stapeln 3-14 december i den kolgruvorten Katowice nära Kraków i södra Polen, där ländernas delegater bland annat har förhandlat om hur Parisavtalet ska implementeras, har de fem finalisterna i den nordiska designtävlingen visats upp i den nordiska paviljongen. Det är första gången som form och design tar plats på FN:s klimatmöten. Klimatmötets deltagare fick rösta fram den mest klimatsmarta stolen. Med 22 procent av rösterna blev alltså The Coastal Furniture av Nikolaj Thrane Carlsen för det egna företaget TangForm vinnaren av tävlingen.

Sittdel av sjögräs

Fåtöljens sittdel är gjord av 100 procent biologiskt nedbrytbart kompositmaterial av sjögräs. Materialet består av bandtång och karragentång. Bandtång växer nära den danska kusten och kan endast plockas upp när det spolas upp på land medan karragenan utvinns ur rödalg, berättar formgivaren. Möbeln “hjälper till att rikta uppmärksamhet mot sjögräs som ett viktigt hållbart tillverkningsmaterial där även estetik och kvalitet kan bibehållas,” enligt Nikolaj Thrane Carlsen. Fokus har även legat på cirkulär ekonomi under designprocessen. Underredet i ekträ är fäst med fyra konsoller i mässing som gör det enkelt att avlägsna och återvinna varje del individuellt.

HÅG Capisco av Peter Opsvik för HÅG/Flokk var det norska bidraget, Samuli Naamanka ligger bakom designen av stolen Clash 331 och det finska bidraget medan Kollhrif av Sölvi Kristjánsson för Málmsteypan Hella and Portland representerade Island.

Foto: Svensk Form

Annons
Annons

Lämna en kommentar

Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla sorters påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.