Cirkustema för utemiljön på Hästhagsskolan

Bild: Mårten Ryner

Cirkustema för utemiljön på Hästhagsskolan

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

I centrala Farsta planeras för många nya bostäder framöver. För att möta kommande behov har SISAB (Skolfastigheter i Stockholm AB) renoverat och byggt ut Hästhagsskolan, vars kapacitet ökat från 600 till 900 elever, från förskoleklass till årskurs nio. Som en del i projektet fick PE Teknik och Arkitektur i uppdrag att utforma en ombyggnation av skolgården.

Lagom till höstterminens start 2024 invigs Hästhagsskolan i Farsta på nytt. Den ursprungliga skolan från 1959 ritades av arkitekten Cyrillus Johansson, men den har de senaste åren genomgått en omfattande renovering, om- och tillbyggnad. Den nyrenoverade äldre byggnaden kommer nu att inrymma låg- och mellanstadium, expedition och personalutrymme, medan högstadiet huserar i en nybyggd tegelbyggnad. Det har även tillkommit en ny idrottshall. För ombyggnationen av skolgården har PE Teknik & Arkitektur tagit fram förslagshandling, bygglovshandling, förfrågningsunderlag och bygghandling.

Inspiration från konstverk

Just utemiljöer på skolor och förskolor är ett område som PEs landskapsarkitekter har bred erfarenhet av. I detta projekt hämtades gestaltningskonceptet ”Cirkus” från ett konstverk med samma namn som redan fanns på skolgården. Temat går igen i till exempel färgval, detaljer och utformningen av utrustning. I projektet var samarbetet med arkitekterna på HMXW särskilt viktigt med tanke på fastighetens höga kulturhistoriska värden. Stor omsorg lades vid detaljer som trappor och ramper samt samordning av kulör- och materialval.

Alla åldrar ska trivas

– Hållbarhet har varit i fokus i projektet med målsättningen att spara befintlig naturmark och stora tallar på skolgården. Genom att tillföra nya träd har vi också skapat mer skugga och omhändertagande av dagvatten. En annan utmaning var att skapa förutsättningar för att barn i så olika åldrar ska trivas. Vi har därför fokuserat på att skapa ytor och aktiviteter även för elever i de högre årskurserna som tidigare saknades. Vi hoppas att de nya eleverna ska vara riktigt glada över sin nya skolgård, säger Isabel Dudas, landskapsarkitekt på PE.

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.