Chilensk arkitekt får Göteborgspriset för hållbar utveckling

Chilensk arkitekt får Göteborgspriset för hållbar utveckling

Den 22 november kommer  Alejandro Aravena få ta emot Göteborgspriset för hållbar utveckling. Han belönas för en modell som ger invånarna i socioekonomiskt  utsatta områden möjligheter att bosätta sig i områden som de annars inte skulle ha haft råd med.

Göteborgspriset för hållbar utveckling är ett internationellt pris för att uppmärksamma insatser för en hållbar utveckling och delas varje år ut till personer eller organisationer som gör betydelsefulla insatser inom detta område.

I år är det den chilenska arkitekten Alejandro Aravena som får ta emot priset på en miljon kronor.

49-årige Alejandro Aravena är baserad i Santiago, Chile och är känd för sitt arbete i socioekonomiskt utsatta områden. Företaget Elemental som han driver tillsammans med några kollegor är en operativ tankesmedja för utveckling av strategier och produktion av prisvärda bostäder för ekonomiskt utsatta grupper. Deras modell tillgängliggör information till husköpare som innebär att de kan färdigställa en del av bygget på egen hand. Detta har möjliggjort för fler människor att bygga hus i områden där de annars inte skulle haft råd att bosätta sig.

Delar av juryns motivering löd:
Aravena är en nytänkande chilensk arkitekt som, tillsammans med kollegorna i sitt ”Do Tank-företag” Elemental, tillämpar en designfilosofi som går ut på att involvera invånarna som en del av lösningen och inte bara se dem som ett problem – att bygga förtroendebroar mellan människor, företag och de styrande.

Foto: Elemental

Annons

Leave A Comment