Spårbarhet på materialnivå är nyckeln till en mer hållbar och kvalitetssäker tillverkningsindustri – och svenska ChainTraced visar vägen. Med över 200 aktörer anslutna till sin spårbarhetsplattform och partnerskap med globala industrinamn som SKF, Cargill och voestalpine etablerar ChainTraced en ny industristandard med målet att förena hela den metalliska värdekedjan – från råmaterial till återvinning.
CSRD, CBAM och DPP – komplexa hållbarhetslagar stiftas i en ökande fart inom industrin och mer omfattande rapporteringskrav väntar runt hörnet. För många bolag resulterar det i en svårt resurskrävande administrationsbörda snarare än en drivkraft för konkreta klimatåtgärder. Problemen tydliggörs vid den första CBAM-rapporten tidigare i år då hela 85 procent av svenska företag misslyckades1 . Industrins efterfrågan på verktyg som underlättar rapporteringen har ökat markant, vilket även reflekterar det akuta behovet av digital spårbarhet. ChainTraced, med en användartillväxt på flera hundra procent det senaste året, möjliggör transparens, samarbete och hjälper aktörer att möta kraven. Genom deras spårbarhetsplattform kan industribolag automatisera rapporteringen och följa material-, komponent-, och råvaruflöden, från ursprung till slutprodukt. ChainTraced banar nu vägen mot ett enat tillvägagångssätt för en mer hållbar industri.
– Lagkraven är viktiga påskyndare men de kan inte uppfyllas genom att fortsätta utbyta data som man gör idag. Den nutida industristandarden är en bruten värdekedja med manuellt datautbyte för stål och andra metalliska produkter. Spårbarhet och transparens är omöjligt med det tillvägagångssättet. Vi insåg att någon behövde dedikera sig fullt ut för att både skapa verklig förändring och omvandla hållbarhetskraven till en konkurrensfördel. Det har varit vår drivkraft sedan vi startade, säger Victor Andersson, grundare och vd på ChainTraced.
En avgörande satsning för klimatomställningen
Bas- och tillverkningsindustrin står för en tredjedel av världens växthusgasutsläpp, där metallproduktion är en av de största källorna. Samtidigt kräver klimatomställningen enorma mängder kritiska metaller för att möjliggöra teknologier som vindkraft och elektriVerade fordon. ChainTraceds plattform stödjer företag att ställa om mot mer hållbara affärsmodeller genom att spåra växthusgasutsläpp. Med en internationell kundbas, stöd från EIT Manufacturing och samarbeten med ledande industriaktörer har de en stark position för att utöka sin globala närvaro och möjliggöra industrins omställning.
Spårbarhet handlar inte enbart om hållbarhetsdata. Spårbar material- och kvalitetsdata bidrar även till säkrare och mer effektiva materialflöden. Det kan i sig minska behovet av omfattande och kostsamma återkallningsprocesser, samtidigt som det påverkar det slutliga klimatavtrycket positivt. Vi ser en tydlig förändring i hur industrin närmar sig dessa områden. 2024 markerar ett skifte där digital spårbarhet inte längre är en möjlighet utan en nödvändighet för att möta både lagkrav och affärsförväntningar, säger Daniel Eriksson Pitt, CCO på ChainTraced.
Lagkraven som lyfts i pressmeddelandet:
CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive)
Direktivet om företagens hållbarhetsrapportering. Syftet är att utöka kraven på hållbarhetsrapportering för företag inom EU, inklusive miljömässiga, sociala och styrningsrelaterade aspekter (ESG). Detta säkerställer att företag redovisar sin påverkan på klimatet och samhället på ett transparent och jämförbart sätt.
CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism)
Gränsjusteringsmekanismen för koldioxid. CBAM syftar till att prissätta koldioxidutsläpp från importerade varor för att skapa en mer rättvis konkurrens mellan EU:s industri och länder med lägre klimatstandarder. Detta driver på omställningen till hållbarare tillverkning globalt.
DPP (Digitala produktpass)
Digitala produktpass är en del av Ekodesign-förordningen (ESPR). De syftar till att standardisera och digitalisera information om produkter, inklusive deras ursprung, miljöpåverkan och innehåll. Detta främjar hållbar och cirkulär tillverkning genom att göra det enklare att spåra och återvinna material.
Om ChainTraced:
ChainTraced grundades 2019 och är idag en ledande aktör inom digital produktspårbarhet för metallindustrin. Deras spårbarhetsplattform möjliggör säkert utbyte av produktdata, som materialcertiLkat och CO2-beräkningar, och stöder skalbara arbetssätt för att möta växande kund- och lagkrav. Lösningen sparar inte bara industribolag tid och pengar, utan man säkrar även kvalitet och spårbarheten i den metalliska värdekedjan vilket är en avgörande nyckel för att lyckas med industrins klimatomställning.