Regeringen ger Cementa drygt ett års tillstånd efter att det förra tillståndet löpte ut den 31 oktober. Ett positivt besked, men cementkrisen är fortfarande inte avvärjd, menar flera branschorganisationer.
Tillståndet som gäller fram till och med december 2022 syftar till att kunna fortsätta kalkstensbrytningen under en tid för att undvika risken för en akut cementbrist i Sverige.
– Det är positivt att regeringen prövat ansökan och gett Cementa ett tillfälligt tillstånd. Att det blev omkring ett års tillstånd istället för de tre år som vi ansökt om kommer dock att vara utmanande, säger Karin Comstedt Webb, chef för hållbarhet och samhällskontakter inom Cementa och HeidelbergCement norra Europa, och fortsätter:
– Ett år är en mycket kort tid för att få ett nytt tillstånd på plats. Vi förutsätter nu att de myndigheter som är inblandade i kommande tillståndsprövning agerar skyndsamt och konstruktivt.
Efter meddelandet om tillstånd kan täktverksamheten starta upp omgående, vilket också kommer att ske, uppger Cementa. Regeringens beslut kan dock överklagas. Om Högsta förvaltningsdomstolen under processens gång skulle besluta om en inhibition så kommer verksamheten att stoppas fram till dess att ärendet har avgjorts.
“Sårbar lösning”
Regeringens besked att ge Cementa en tillfällig förlängning av tillståndet att bryta kalksten i Slite tas emot med blandande känslor i branschen.
– Positivt att regeringen äntligen lämnat besked i frågan och därmed avvärjt den akuta krisen just nu. Men det är endast kortsiktigt. Att få ett långsiktigt tillstånd inom endast ett år är i princip omöjligt, säger Maria Sunér, vd Svemin.
Regeringens beslut ger Cementa tillstånd till den 31 december 2022. Det innebär att ett nytt tillstånd måste finnas på plats den 1 januari 2023.
– Politiken vill alltså att Sverige – på bara ett år – ska ställa om till importberoende, för det är det dagens besked innebär i praktiken. Det är negativt både för klimatet och försörjningstryggheten, säger Maria Sunér.
Att regeringen nu ger ett besked om att Cementa får tillstånd att bryta kalk vid anläggningen i Slite fram till årsskiftet 2022 är välkommet, men det än en nödlösning, säger Per Hidesten vd för Industriarbetsgivarna. Dagens besked innebär att regeringen fortfarande skjuter problemen framför sig, menar han.
– Industrin har långa planeringshorisonter och behöver stabilitet och förutsägbarhet. Tyvärr avvärjer dagens besked inte cementkrisen på ett tillräckligt sätt. Regeringen borde ha fattat beslut om en längre tillståndsperiod för att industrin ska kunna hitta alternativa leverantörskedjor och lösningar, säger han. Dessutom har flera miljöorganisationer sagt att de kommer att överklaga regeringens beslut. Hela lösningen är mycket sårbar. Cementkrisen skapar en stor osäkerhet för svensk basindustri.
Dagens beslut avvärjer inte risken för varsel i basindustrin, menar Per Hidesten.
– Detta är bara ett av flera ärenden där det visar sig att det dysfunktionella systemet kring tillståndsprocesser äventyrar industrins framtid, jobben och den gröna omställningen. Vi ska inte heller glömma att varje ton cement från Sverige är bättre för klimatet än motsvarande volym från Kina.
Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen, lyfter även hon fram att regeringen borde ha valt en längre tillståndsperiod.
– Svensk industri har en mycket viktig roll i den nödvändiga klimatomställningen, och då behövs trygghet och långsiktiga villkor. Nu lägger regeringen krokben för den nödvändiga klimatomställningen, säger hon.
– Bygg- och anläggningsbranschen har en nyckelroll i återstarten av Sverige efter pandemin. Cementkrisen måste lösas för jobben, ekonomin och klimatet.
Skulle domstolen välja att ta upp målet och inhibera regeringens beslut menar Catharina Elmsäter-Svärd att situationen snabbt skulle vara tillbaka på ruta ett.
– Då har vi snart ett akut byggstopp.