C.F. Møller Arkitekter och Netto bygger livsmedelsbutik i Danmark

Illustration C.F. Møller Architects

C.F. Møller Arkitekter och Netto bygger livsmedelsbutik i Danmark

ANNONS

Annons

C.F. Møller och Netto bygger tillsammans Danmarks första DGNB Guld-certifierade, fristående livsmedelsbutik.

Målsättningen är att sätta en ny standard för framtidens livsmedelsbutiker.

– Vi hoppas och tror att byggnaden i Bygholm Bakker blir en ny standard för Netto. Vi gör en del djärva val som vi tror kommer att vara gynnsamma för samhället och närmiljön i ett längre perspektiv. Genom att gå i spetsen hoppas vi visa hur framtidens livsmedelsbutiker ska utformas och byggas, säger Michael Løve, vd för Netto.

– Vi är stolta över att kunna bidra till Netto och Salling Groups visioner om en mer hållbar framtid genom att tillsammans med dem utveckla ett koncept för Nettos nya butiker på basis av vår erfarenhet av träbyggnader och hållbarhet, säger Klaus Toustrup, partner och arkitekt på C.F. Møller Architects.

Dansktillverkat limträ

Byggnaden kommer att bestå av återvinningsbara material som gör det möjligt att avlägsna delar av byggnaden i hela element för återanvändning i andra byggnader.. Byggnadens fasader är uppförda av skärmtegel och träelement medan takkonstruktionen består av dansktillverkat limträ. Entrén är klädd med värmebehandlad, nordisk furu. Ett grönt sedumtak sänker dagvattennivån och reglerar temperaturen genom att lagra värme under vinterhalvåret och skapa naturlig kylning under sommarmånaderna. Solceller på taket och ett speciellt energisystem gör butiken delvis självförsörjande på energi.

Alla hållbarhetsåtgärder dokumenteras med avseende på en DGNB Gold-certifiering. Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen är en internationell hållbarhetscertifiering som anpassats till danska förhållanden. För att få en DGNB-certifiering måste en byggnad eller ett stadsområde utvärderas på basis av ett antal kriterier inom DGNB:s fem huvudområden: miljömässig kvalitet, ekonomisk kvalitet, social kvalitet, teknisk kvalitet och processkvalitet. DGNB administreras i Danmark av Green Building Council Denmark, en ideell organisation som arbetar för ökad hållbarhet i byggbranschen.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.