Byggterapi ska locka fler till byggbranschen

Byggterapi ska locka fler till byggbranschen

Annons

Kompetensbristen är stor inom Stockholmskommunernas byggsektor. Med en ny vuxenutbildning, där byggandets terapeutiska funktion lyfts fram, hoppas man att fler ska söka sig till branschen.

Genom att paketera utbildningen som byggterapi vill man lyfta fördelarna med att arbeta i branschen, allt från att arbeta med händerna och se resultat när arbetsdagen är slut till att vara utomhus och vara lite mindre uppkopplad.

– Med byggterapi vill vi locka de som kanske inte ens tänkt tanken om att jobba i byggbranschen, men som gillar att se saker växa fram och ta form. Branschen är i stort behov av mångfald och vår förhoppning är att kunna få fler att se byggbranschen som ett bra karriärval, säger Zandra Lövgren, projektledare Sverige Bygger ut, kompetensförvaltningen i Solna stad.

Utvecklat för att matcha branschens behov

Projektet Sverige bygger ut drivs av Solna stad i samverkan med Nacka kommun, Värmdö kommun, Sundbybergs stad, Byggnadsindustrins Yrkesnämnd (BYN) och Veidekke. Projektet Sverige bygger ut är finansierat av Europeiska socialfonden med syftet att bland annat utveckla nya utbildningsmetoder anpassade efter byggsektorns krav på framtida arbetskraft. Utbildningen pågår under cirka ett år på Yrkesplugget i Bromma och har utformats tillsammans med bland annat NCC och Skanska. Genom att involvera branschaktörer menar man att eleverna kommer att bli mer anställningsbara samtidigt som det säkerställer att utbildningen är i takt med branschens utveckling.

– Även om bostadsbyggandet har bromsats in i Stockholmsregionen just nu, så kommer det inom de närmaste åren att behöva byggas mycket och det saknas kvalificerad arbetskraft. Förutom att vi behöver bredda representationen har vi arbetat med att hitta en utbildningsmodell som bidrar till en bättre samverkan mellan bransch och utbildning som långsiktigt kan öka kvaliteten i yrkesutbildningen, säger Zandra Lövgren.

Annons

Relaterade artiklar