Byggstart för Svanenmärkta lägenheter i Midsommarkransen

Bild: Besqab

Byggstart för Svanenmärkta lägenheter i Midsommarkransen

ANNONS

Annons

I Hägersten söder om Stockholm uppför Besqab projektet ”Boston”, ett flerfamiljshus med totalt 47 lägenheter. Den 29 april togs första spadtaget för byggandet av de nya lägenheterna längs Tellusborgsvägen.

Mitt emellan Aspudden och Midsommarkransen har AIX Arkitekter för Besqabs räkning ritat ett flerfamiljshus som tagit fasta på den småskaliga stadskaraktär som till stor del präglar orterna omkring.

– Vi på Besqab strävar alltid efter att utveckla hållbara och hälsosamma boendemiljöer som anpassats till platsens förutsättningar. Med detta projekt och det gediget byggda huset, i en stadsdel som har småstadskänsla mitt i storstan, finns de bästa förutsättningarna för just detta, säger Carola Lavén, vd på Besqab.

– Vår ambition inom staden är att Hägersten ska utvecklas till en tätare, mångsidig och mer levande stadsmiljö, vilket vi tycker att Besqab nu är med och förverkligar. Samtidigt är byggnadens arkitektur ett bra exempel på karaktärsskapande bebyggelse, vilket också är viktigt när staden växer, säger Abit Dundar, Stadsdelsnämndens ordförande i Hägersten-Älvsjö.

Asymmetriska gavlar

Fasaderna kommer att uppföras i återbrukat tegel och bostäderna certifieras enligt miljömärkningen Svanen.

– Vi tycker att man kan påstå att huset inte bara bidrar till att göra Tellusborgsvägen till ett tydligare gaturum utan även befolkar gatan och möjliggör ett rikare stadsliv på platsen, säger Mikael Uppling som är ansvarig arkitekt på AIX Arkitekter.

Huset är en lamell med tre trapphus som genom vinkelförändringar följer gatans nya, svängda dragning. Det kommer att ge tegelfasaden en naturlig variation genom att ljuset träffar fasaden olika och ger olika skuggningar vid olika tider på dygnet. Genom att huset vinklar sig längs gatan får en del rum oregelbunden form.

Husvolymen har asymmetriska gavlar mot gatan vilket ger ett skulpturalt tak. In mot gården domineras fasaden av balkonger. Lägenheterna på översta våningen får varierande rumshöjd, ibland över 4 meter och takfönster.

Inflyttning beräknas till slutet av 2023.

Sponsrat innehåll från Soltech

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.