Byggstart för student- och forskarlägenheter i Linköping

Byggstart för student- och forskarlägenheter i Linköping

Annons

Den 5 december togs det första spadtaget för fas 2 för Grön Bostads campusnära studentboende Colonia i Linköping. Området omfattar 741 miljövänliga student- och forskarlägenheter för cirka 1000 hyresgäster.

De nya student- och forskarlägenheterna kommer att ha en energianvändning på omkring 20 kwh/kvm och år, tack vare en kombinerad berg- och luftvärmelösning. Lägenheterna fördelas på fem loftgångshus och två punkthus, ritade av arkitektbyrån Winell & Jern. De sju husen byggs upp norr och söder om Grön Bostads redan befintliga bestånd om 367 lägenheter på Campus Valla.

Större delen av lägenheterna i Colonia 2 kommer att bli så kallade kompislägenheter – mindre trerumslägenheter där hyresgästerna har varsitt sovrum och gemensamt vardagsrum, kök och badrum. I punkthusen kommer lägenheterna att bli större och passa för forskare och studenter med familj. I punkthusen kommer även lokaler för restaurang, gym och mataffär att finnas i bottenvåningen.

Colonia 2 byggs utifrån ett amerikainspirerat koncept som drivits fram av ByggVesta. Projektetkommer precis som sin granne Colonia att förvaltas av ByggVesta genom konceptet Live to Grow. Konceptet innehåller bland annat gröna kontrakt och anställda studentambassadörer som själva bor i husen och är engagerade i att skapa sociala aktiviteter och underlätta en delningsekonomi.

Illustration: Winell & Jern

Annons

Relaterade artiklar