Enkelt förklarat är det som att bygga med lego, där varje bit innehåller intelligent information och h helheten i 3D därmed blir större än summa av delarna.
Varje konsult inom ventilation, konstruktion, el, arkitektur bygger sin modell av det som beställs. Om man tolkar BIM som ett substantiv, vill säga. Själva begreppet kan nämligen dessutom syfta på själva processen, arbetsmetoderna för att få ihop respektive aktör. Här finns ett antal olika programvaror som gör det komplext när alla skall ”prata” med varandra.
Standard i EU-förslag
Metoden har blivit riktigt stor de senaste åren, berättar Linus Malm, civilingenjör och BIM-strateg på Tyréns, och det är även lättare att få tag på konsulter som kan BIM.
– En av orsakerna är att allt fler på beställarsidan börjar se nyttan och ställer i allt högre utsträckning krav på att BIM ska användas. Det finns faktiskt förslag inom EU att objektsbaserad 3D-projektering ska vara obligatoriskt hos statliga beställare. Även utvecklingen av det internationella neutrala filformatet, Information Foundation Classes, IFC, stödjer denna utveckling. Förr användes ritningar, därefter kom CAD och nu BIM.
Utifrån arkitekters perspektiv ser Linus Malm flera fördelar med systemet.
– Det finns många bra komponenter som planering och analys, vilket ger så mycket högre kvalitet. Ska man göra en analogi med dåtiden kan man säga att i BIM ligger alla ritningar i en databas, en fil är heltäckande och på skärmen kan man få upp precis vad projektet innehåller samtidigt. Jag har också sett att många arkitektkontor i ökande grad börjat anställa högskoleingenjörer, eftersom de kan mjukvarorna.
Miljövänligt och hållbart
Ytterligare en fördel är att BIM nu tar sig in på miljösidan, berättar Linus Malm, och kommer att kunna kopplas till en miljödatabas. Arkitekten kan då se vilka material i projektet som är hållbara, var de är inbyggda och laborera med att byta ut dem och få ett mindre miljöpåverkande resultat.
– Likadant är det med effektivisering. I BIM kan produktionstiden optimeras och analyseras på byggarbetsplatsen. På en pekskärm eller dator kan man se när leveranserna kommer av specifika komponenter och planera logistiken. Det talas mycket om just-in-time och det görs även försök med streckkoder, som skannar in elementen i systemet. Alla pratar BIM idag, arkitekterna har blivit duktiga på det och även de stora entreprenörerna. Helt klart sparar man pengar men minskar också spillet, vilket i sig ger hållbarhet i längden, avslutar Linus Malm.