Byggnads tar fram plan för en jämställd byggbransch

Byggnads tar fram plan för en jämställd byggbransch

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Fackförbundet föreslår bland annat jämställda kollektivavtal där alla arbetsplatser ska ha omklädningsrum för både kvinnor och män och förbud mot sexuella trakasserier.

– Arbetet för en jämställd byggbransch gå på tok för långsamt! Branschen behöver se sig själv i spegeln en bra stund. Vi måste få in hela befolkningen, inte bara halva. Jämställdhetsplanen blir en konkret 2-do list i våra krav mot politiken, i kommande avtalsrörelser men också i vårt interna arbete, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Jämställdhetsplan ska styra arbetet internt men även i kraven mot politiken och i kommande avtalsrörelser. Byggnads förslag innefattar en utveckling av kollektivavtalen för att bland annat omfatta en jämställd arbetsmiljö. Alla arbetsplatser ska ha omklädningsrum för både kvinnor och män samt hygieniska toalettutrymmen med sanitetspåsar. Alla ska också ha tillgång till arbetsredskap och arbetskläder som passar, oavsett kön.

Större ansvar i underentreprenörsleden

Ett annat förslag är föräldraskap som en del av arbetslivet. Enligt Byggnads krävs en kulturförändring där kvinnor och män som vill vara föräldralediga inte diskrimineras. För att komma dit behövs en ökad föräldralön, extra tillägg vid VAB, mer arbetstidsförkortning och att VAB och föräldraledighet inte påverkar avtalspensionen, menar fackförbundet. De vill även se ett förbud mot sexuella trakasserier, förebyggande åtgärder och arbetsgivarens skyldighet att utreda behöver därför skrivas in i kollektivavtalet. Företag behöver också ta ett större ansvar för antidiskriminering i underentreprenörsleden.

Byggnads driver även på i olika politiska frågor för ett mer jämställt samhälle och arbetsliv. Några av de viktiga frågorna gäller höjda pensioner och ett förstärkt välfärdssystem.

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.