Byggföretagens vd i delegation mot arbetslivskriminalitet

Byggföretagens vd i delegation mot arbetslivskriminalitet

ANNONS

Annons

Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd är en av ledamöterna i den nationella delegation mot arbetslivskriminalitet som regeringen beslutat tillsätta.

Delegationens uppdrag är att verka samlande och stödjande för att motverka arbetslivskriminalitet, förstärka kunskapen på området samt vid behov föreslå åtgärder för en förbättrad samverkan och ökad effektivitet i statens insatser mot arbetslivskriminalitet.

– Byggföretagen har nolltolerans mot alla former av medvetet fusk och svartarbete. Tyvärr har byggbranschen infiltrerats av kriminella element. Därför välkomnar vi kommissionen mot arbetsmarknadskriminalitet. Det behövs kunskap, ansvarstagande och kraftfulla åtgärder för att komma till rätta med problemen oavsett bransch, och bygg- och anläggning kan bidra med erfarenheter, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm kommer att vara en av två fackliga ledare i delegationen.

– Jag och Byggnads medlemmar har länge larmat om kriminella organisationer som förstör vår bransch. Det är naturligt att vi tar plats i delegationen och jag kommer att ta mina medlemmars verklighet in i mötesrummet. Ingen kommer att kunna blunda för hur verkligheten ser ut, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

Byggbranschen har tidigare larmat om att man de senaste 10 åren sett en kraftig ökning av kriminella aktörer i byggbranschen. En granskning från det branschgemensamma initiativet Byggmarknadskommissionen visade att fler än åtta av tio byggföretag från Östeuropa misstänks bryta mot svenska lagar och avtal.

– Men det viktiga är vad som kommer ut av arbetet rent konkret. Det är bråttom och det måste bli verkstad. Delegationen får inte bara snacka, säger Johan Lindholm.

Delegationen påbörjar sitt arbete omedelbart. En slutrapportering ska ske i februari 2025.

Sponsrat innehåll från Cembrit

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.