Byggföretagen ser risk för minskade investeringar med EU-taxonomin

Birgitta Govén

Byggföretagen ser risk för minskade investeringar med EU-taxonomin

ANNONS

Annons

Enligt EU-taxonomin ska fastigheter uppförda t om 31 december 2020 vara i energiklass A för att kvala in som gröna. I Sverige är energiklass A svårare att uppnå än i många andra länder och Byggföretagen ser nu en risk för minskade investeringar i bygg- och fastighetsmarknaden.

I Sverige klassas en till två procent av våra befintliga byggnader som A. Den jämförbara siffran för till exempel Nederländerna är 15 procent.

– Om EU inte klassar svenska, energieffektiva fastigheter som hållbara kommer den svenska bygg- och fastighetsmarknaden tappa investerare, säger Birgitta Govén, energiexpert, Byggföretagen.

I ett värsta scenario menar branschorganisationen att befintliga byggnader kan komma att rivas även i fall där renovering är mer hållbart än nyproduktion. Byggföretagen vill se en klassning där exempelvis topp 15 % av de befintliga byggnaderna kvalar in som gröna vilket de menar skulle ge en mer rättvis bedömning av alla EU-länder.

– Vi arbetar för en hållbar, klimatneutral och konkurrenskraftig bygg- och anläggningssektor 2045. Sveriges ambitiösa strategi får inte straffas av att det inte finns samma tuffa tänk i alla medlemsländer, säger Birgitta Govén.

EU-kommissionens förslag är nu ute på remiss. Byggföretagen kommer att lämna sina synpunkter senast den 18 december.

Sponsrat innehåll från Cembrit

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.