Byggbranschens arbetsgivare tror på blomstrande jobbtrend

Byggbranschens arbetsgivare tror på blomstrande jobbtrend

ANNONS

Annons

Arbetsgivare i byggbranschen förväntar sig en kraftig jobbtillväxt under första kvartalet 2022 med en sysselsättningstrend på +35 procent.

Som helhet inleds valåret i Sverige med en rekordstark prognos på +34 procent, enligt ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer.

– Arbetsgivarnas prognoser i byggbranschen indikerar en stark återhämtning efter pandemin, där det nya året inleds med en kraftigt ökad sysselsättning i hela landet. De genomgående positiva framtidsutsikterna skapar goda förutsättningar för en stärkt arbetsmarknad, säger Mikael Jansson.

Arbetsgivare i byggbranschen visar en stark framtidstro och förväntar sig en kraftigt ökad efterfrågan på arbetskraft inför det första kvartalet 2022. Sysselsättningstrenden ligger på +35 procent, vilket är 11 procentenheter starkare än föregående kvartal då sysselsättningstrenden låg på +24 procent. Jämfört med motsvarande period förra året är prognosen 25 procentenheter starkare, då arbetsgivare i byggbranschen väntade sig en stadig ökning av arbetskraften med en prognos på +10 procent.

Snabb återhämtning i samtliga regioner

Sysselsättningstrenden för Sverige som helhet ligger på hela +34 procent, vilket innebär att svenska arbetsgivare förutspår en snabb återhämtning efter pandemitappet, genom en rekordhög takt i jobbtillväxten under det första kvartalet 2022. Optimismen återspeglas i hela landet, med en sysselsättningstrend på över +30 procent i samtliga regioner. Starkast siffror rapporterar arbetsgivarna i mellersta Sverige (Södermanland, Västmanland, Värmland och Örebro län), med en jobbprognos på +42 procent.

Mätningen genomfördes under pågående pandemi, den 1-29 oktober, vilket gör att siffrorna är svårtolkade för en långsiktig analys av arbetsmarknaden. De ska därför ses som en ögonblicksbild av de svarande företagens nyanställningsintentioner för mätningsperioden.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.