Akustikföretaget Ecophon har tillsammans med The Loop Factory, LINK Arkitektur, Decibel by Johanson, LogTrade Technology och Lunds universitet startat ett initiativ som ska resurseffektivisera byggbranschen: ReFAB. Målet är en cirkulär värdekedja och en mer resurseffektiv bygg- och rivningsindustri.
Tillsammans har aktörerna bildat ett konsortium och startat projektinitiativet ReFAB – Design av cirkulära och resurseffektiva processer och produkter för återvunnen glasull. Projektet stöds av Vinnova, den svenska innovationsmyndigheten.
I dag utgör bygg- och rivningsindustrin fortfarande en av de största avfallsströmmarna i Sverige och står för ungefär en tredjedel av det totala avfallet som genereras. ReFAB addresserar flera delar av avfallshierarkin och syftar till att bygga ett cirkulärt system som håller över tid.
Nya möjligheter med återvunnet material
Fokus ligger på att använda vägg- och takabsorbenter tillverkade av glasull, en komplex avfallsström från bygg- och rivningsindustrin. Detta med hjälp av nya, effektiva tillverkningstekniker och designstrategier som ska resultera i produkter med högt värde på marknaden.
– Samarbetet är en fantastisk möjlighet att utforska hur återvunnet material kan förädlas till högvärdiga produkter och hur ny teknik längs värdekedjan kan möjliggöra omvandlingen till ett mer resurseffektivt samhälle, säger Anna Altner, grundare av The Loop Factory.
Samarbete över gränserna
Projektet tar ett helhetsgrepp på cirkularitet och konsortiets partners kommer inte bara från leverantörssidan, utan även från marknaden och försörjningskedjan. Projektgruppen hoppas att resultaten och samarbetsstrukturen kan inspirera andra.
– Att förändra en industri är inget man gör själv, det måste göras tillsammans. Att samarbeta över branschgränser och lära av varandra är grunden för en hållbart cirkulär modell och en viktig framgångsfaktor för att komma bort från den linjära modellen, säger Ola Karlsson, Research & Development and Innovation Director på Saint-Gobain Ecophon.