En ny prognos från Euroconstruct justerar ner tillväxten för den europiska byggmarknaden 2016 till 2 procent.
Det är tredje gången i rad som Euroconstruct justerar ner prognosen. Det är främst Storbritannien som efter segern för Brexit bidrar till den svagare utvecklingen.
Euroconstruct är en sammanslutning av ekonomiska och tekniska undersökningsinstitut från 19 olika länder i Väst- och Centraleuropa som bland annat tar fram konjunkturprognoser för den europeiska byggmarknaden. I deras senaste konjunkturprognos justeras tillväxten för den europeiska byggmarknaden 2016 ner för tredje gången i rad, från 3,0 procent i december 2015 och 2,6 procent i juni i år till 2,0 procent i den senaste rapporten.
Även prognosen för 2017 och 2018 har justerats ned med i genomsnitt 0,4 procentenheter per år jämfört med junirapporten. De länder där de förväntade bygginvesteringarna sänkts mest mellan 2016 och 2018 är Polen och Tjeckien. Men Storbritannien, som har stor andel av den europeiska byggmarknaden, är det land som mest bidrar till den svagare utvecklingen i Europa. Orsaken är sommarens omröstning där Brexit-sidan segrade.
Sedan Brexit-segern har Storbritanniens bygginvesteringar justerats ner med i genomsnitt 2,4 procentenheter per år perioden 2016–2018. Det motsvarar cirka 7,7 miljarder Euro under prognosperioden eller en tredjedel av den totala nedjusteringen som gjorts av alla 19 medlemsländer i Euroconstruct.
Rapporten från Euroconstruct speglar också andra osäkerheter på den europeiska marknaden. Till exempel är det oklart hur Donald Trumps vinst i det amerikanska presidentvalet kommer att påverka Europa. Dessutom väntar flera omröstningar med osäker utgång runt om i Europa, bland annat den kommande folkomröstningen om den italienska författningsreformen.
Samtidigt är den nordiska byggmarknaden stabil och Sverige har ända sedan 2012 gått mot strömmen tack vare ett ökat bostadsbyggande. Den europeiska ROT-sektorn är också stabil och drivs bland annat av målen om energieffektivisering av fastighetsbeståndet.
Källa: Byggindustrin