BREEAM-certifierad saluhall i Sigtuna stadsängar står klar

Foto Mikael Olsson

BREEAM-certifierad saluhall i Sigtuna stadsängar står klar

ANNONS

Annons

Lidls nya multifunktionsbyggnad i Sigtuna, av LINK Arkitektur, har en stomme av limträ och KL-trä och ska miljöcertifieras enligt BREEAM Excellent.

Tillsammans med Lidl vann LINK Arkitektur en markanvisningstävling år 2017 och nu, tre år senare, invigs den nya saluhallen. Under projektet har LINK Arkitektur haft rollen som generalkonsult och ansvarat för arkitektur, inredningsarkitektur, projekteringsledning. Sigtuna saluhall är ett helt nytt butikskoncept för livsmedelskedjan Lidl. Här finns både livsmedelsbutik, delikatessbutik och restaurang, ett gym och en ytterligare lokal med ännu obestämd hyresgäst. Konceptet handlar om att ge platsen så mycket variation som möjligt och samtidigt behålla områdets småstadskaraktär. Byggnaden är utformad för att fungera som landmärke och entré till Sigtuna stadsängar.

Saluhallen ska certifieras enligt BREEAM Excellent. Hållbarhetsmålen innebär bland annat att byggnationen inte ska påverka platsens artrikedom. Det görs med hjälp av ekozoner på den anslutande parkeringsytan och längs med den intilliggande vägen. Dessutom anläggs planteringar på taken. Takets form är anpassat för att utnyttja bästa solläge till solcellspaneler, samtidigt som det bidrar till byggnadens identitet och attraktivitet.

– Arkitektur är ett kraftfullt verktyg för att reducera ett projekts klimatpåverkan. Att i ett tidigt skede utvärdera alla val och mäta effekten av olika designbeslut har varit avgörande för resultatet, liksom samarbetet med Lidl. Förhoppningen är att butiken blir en mötesplats som lever och utvecklas under många år framöver. Vi som arbetat i projektet har fått nya insikter om hållbar och klimatsmart arkitektur och i nästa projekt kommer vi att nå ännu längre, säger Andreas Lebisch, ansvarig arkitekt på LINK Arkitektur.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.