Biogas Brålandas koncept för framställning av biogas har gjort skillnad för EU:s biogasproducenter.
Genom ett samarbete mellan lantbrukare, lokala företag, energibolag och kommuner produceras biogas till fordon och värme från gödsel och livsmedelsrester. Biogas Dalslands ekonomiska förening, som är en del av Biogas Brålanda, har skickat ett brev till jordbruksministern om att få använda slakterirester som gödselmedel i ekologisk växtodling. Nu ligger förfrågan till grund för en lagändring på EU-nivå. Jordbruksverket fick i uppdrag av regeringen att skriva ansökan till EU som ledde till lagändringen.
– Brevet till jordbruksministern från Biogas Dalsland och stort allmänt intresse gjorde att vi skrev ansökan. Hjälp med texten till ansökan från Innovatum var jättebra, säger Göran Ekbladh, Regelenheten, Jordbruksverket
Lagändringen trädde i kraft den 11 april och väntas ha stor betydelse för alla inom biogasbranschen och biogasproduktionen har potential att öka ytterligare.
Vid produktion av biogas har rötrester en stor kapacitet som gödselmedel till odling. Det förstärker kretsloppet av näringsämnen och i lantbrukets växtodling kan det utgöra en mycket bra ersättning för handelsgödselmedel. Under själva biogasproduktionen har man märkt att processen får en rejäl skjuts om man tillför slakteriavfall. Här blir det dock problem för den ekologiska lantbrukaren. Detta eftersom det tidigare har varit förbjudet att använda slakteriavfall som gödselmedel, även om det har gått igenom en rötprocess i en biogaskammare.
Detta bekymmer var anledningen för den ekonomiska föreningen Biogas Dalsland som skrev brevet vilken nu har lett till att man från och med den 11 april får använda slakteriavfall vid biogasproduktion och sedan använda rötresterna som gödselmedel.
Att använda slakteriavfall direkt som gödselmedel kommer fortfarande att vara förbjudet men det kommer att vara tillåtet att använda rötresterna från biogasproduktion som gödselmedel även om man tillfört slakteriavfall.