Företag verksamma inom den svenska bergmaterialindustrin och dess största beställare ska utveckla den Färdplan för Fossilfri konkurrenskraft som branschen 2019 tagit fram inom ramarna för Fossilfritt Sverige. Torsdagen den 25 januari hålls en workshop för att tillsammans ta klimatarbetet som sker i branschen till en ny nivå.
Svenskt samhälls- och infrastrukturbyggande är beroende av bergmaterial. Varje år produceras och levereras cirka 100 miljoner ton bergmaterial till olika projekt runt om i landet. Bergmaterial har en viktig roll för att hela bygg- och anläggningssektorn ska uppnå klimatmålen. För att tydliggöra vägen dit behöver bergmaterialindustrins färdplan från 2019 utvärderas och uppgraderas.
– Vi har höga mål samtidigt som utvecklingen går snabbt inom bergmaterialindustrin, därför är det viktigt att vi samlas och uppgraderar vår färdplan tillsammans med branschen. Nu är det dags att utvärdera, växla upp och ytterligare tydliggöra hur vi ska nå klimatmålen. För att vi ska kunna nå våra mål behöver flera olika aktörer samarbeta, säger Lisa Sennström, hållbarhetschef på SBMI.
Flera steg framåt
Den första versionen av färdplanen överlämnades till regeringen 2019. Mycket har hänt sedan dess. Bland annat befinner sig EU:s klimatarbete i en helt ny situation jämfört med 2019, inte minst på grund av EU:s miljöpaket The European Green Deal. Flera av de åtgärder som efterfrågades 2019 är nu genomförda eller håller på att genomföras. Därför påbörjas nu en uppdatering av planen för att ytterligare förankra och fördjupa den kunskap och det engagemang som finns i branschen kring frågan.
Grundläggande mål i färdplanen är att bergmaterialindustrin ska driva verksamheter med låg klimatpåverkan och energieffektiva produktionsmetoder. Målsättningen är en klimatneutral värdekedja till 2045 med delmålet halverade utsläpp av växthusgaser från produktionsprocesser till 2030 jämfört med 2015.
För att genomföra färdplanen arbetar branschen framför allt med:
Användning av fossilfria drivmedel och elektrifiering av produktionsprocessen.
Effektivisering av produktionsprocessen.
Effektivare resursutnyttjande och ökad cirkulär bergmaterialförsörjning.
Smartare transporter och effektivare lokalisering av bergtäkter.
SBMI ansvarar tillsammans med företagen i bergmaterialindustrin för processen att genomföra färdplanen.