Bättre analys av solpaneler bidrar till Sveriges energiomställning

Bättre analys av solpaneler bidrar till Sveriges energiomställning

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

För att understödja Sveriges pågående energiomställning spelar arkitekturen en viktig roll. Särskilt i tidiga skeden av stadsutveckling finns stora möjligheter att påverka utvecklingen mot en hållbar konsumtion men också produktion av el. Idag växer antalet solpaneler på taken i svenska städer snabbt och genom ny teknik kan utbyggnaden planeras bättre.

Detta är något som mjukvaruföretaget Spacemaker tagit fasta på när de utvecklat en ny tjänst för solanalys, riktad direkt till arkitekter, stadsplanerare och utvecklare för deras arbete i början av stora projekt.
“Fördelarna med att planera för solceller tidigt i byggprojekten är flera. Dels rent estetiskt, så att dessa passar in med den valda arkitekturen, dels teknisk och ekonomiskt. Med rätt verktyg kan arkitekter och stadsplanerare få en indikation på vilka hustak i ett område som är bäst lämpade för att optimera elproduktionen”, säger Anders Wester på Spacemaker.

Ögonblicklig planeringsmjukvara för att undvika skuggning

Den nya solpanelsanalysen innebär att det blir möjligt att uppskatta och jämföra elproduktionen mellan olika hustak samtidigt som husen och byggnaderna visualiseras. Analysen tar hänsyn till väderförhållanden, geometri och hur husen skuggar varandra under olika tider på dygnet. Sammantaget ger det ett snabbt och bra beslutsunderlag för hur solceller kan planeras i ett område.
“Att undvika skuggbildning på taket samtidigt som husets utformning och olika komponenter ska samverka är en komplicerad utmaning där planeringsmjukvara kan bidra mycket. Inte minst då nya designförslag för ett hus eller kvarter kräver att olika analyser måste göras om på nytt. En mjukvarubaserad solpanelsanalys går att åstadkomma på några ögonblick, vilket innebär att projektets planering inte behöver stanna upp mer än nödvändigt”, förklarar Anders Wester.

Stor potential för solenergi i energimix

Nyproducerade hus och byggnader omfattas av krav på energieffektivitet och installation av solceller bidrar till att dessa krav uppfylls.

Lina Bertling Tjernberg är professor i elkraftnät vid KTH i Stockholm. Hon säger att Sverige behöver öka tillförseln till energisystemet och att lokal elproduktion från solkraft har en viktig roll att spela:

“Att kombinera lokal elproduktion med energilager ger möjlighet att bidra till flexibilitet i elsystemet, vilket kan innebära både en möjlighet att flytta konsumtion till tidpunkt med lägre last, det vill säga jämna ut effekttoppar, och en möjlighet att minska behovet av el från överliggande nät. Därmed kan solkraft bidra till att Sverige uppfyller mål för att minska elpriset i Europa”, förklarar Lina Bertling Tjernberg.

Den senaste korttidsprognosen från Energimyndigheten visar att elproduktion från solenergi ökar kraftigt i Sverige, från 1,0 TWh 2020 till 3,8 TWh 2025. Det innebär fortfarande en liten del av svensk elproduktion, cirka 2 procent, men potentialen för solenergi som del i energimixen är mycket högre.

Faktaruta
Solpanelanalysen ger tre utdata: kWh/m2/år, kWh/tak/år och kW/tak:
Beräkning av den totala potentiella elproduktionen för varje tak per år, med den totala mängden i kWh
Beräkning av potentiell elproduktion per kvadratmeter takyta, med genomsnittet för hela anläggningen
Beräkning av den totala potentiella nivån per tak, beroende på “maximal effekt per panel” och taktäckning, som definieras i projektinställningar, och takstorlek.

 

Sponsrat innehåll från Blåkläder
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.