Återbruk i fokus när Alecta Fastigheter öppnar sin andra coworking

Återbruk i fokus när Alecta Fastigheter öppnar sin andra coworking

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Idag (12 dec) smygöppnar Alecta Fastigheter sin andra coworking Flexiwork Kollektivet. Kollektivet ligger på nedre plan i fastigheten Vi på hörnet i Göteborg som har renoverats med målet om ett så litet klimatavtryck som möjligt genom att återbruka så mycket som möjligt. I Kollektivet, som är totalt 1900 kvm är i princip all lös inredning och porslin inköpt secondhand. Även den fasta inredningen innehåller en hög grad av återbrukat material från fastigheten.

Vi är stolta över att kunna erbjuda en coworking i Göteborg med hög standard och ett lågt klimatavtryck. Vi har noterat en stor nyfikenhet inför öppningen och ser nu med spänning fram emot att ta emot medlemmar och låta människor träffas i våra lokaler, säger Katarina Holmgren ansvarig för affärsområdet Hospitality på Alecta Fastigheter.

När 60-talsfastigheten Vi på hörnet skulle omvandlas sattes ett tydligt mål om att så mycket som möjligt skulle återbrukas. Enligt klimatkalkylen för ombyggnaden kommer klimatavtrycket landa på låga cirka 30 Co2/kvm. Bland annat har fasad, innerdörrar, pentryn, fönster och fläktaggregat återbrukats.

Återbruk med designklassiker

För Flexiwork Kollektivet sattes ytterligare ett mål. All lös inredning och porslin skulle vara återbrukad. Här finns bland annat designklassiker som myranstolar från Arne Jacobsen och soffan Playboy från Dux, inköpta secondhand. I köket finns en porslinssamling från 60–70-talet, varav merparten köpts in med hjälp av Erikshjälpen men även Göteborgs Stadsmission. Det finns också en reception byggd av glas från fasaden, spillkakel på väggarna, lock från gamla sopnedkast och klädställningar gjorda av koppar från tidigare vattenledningar.

Genom hög målsättning och stort engagemang har vi tillsammans med våra samarbetspartners skapat ett alldeles unikt erbjudande. Kollektivet erbjuder en klimatsmart miljö med emotionella värden, som får alla oavsett ålder att minnas tillbaka och bli nostalgiska, säger Florence Cardell som är affärsutvecklare och projektledare för Flexiwork Kollektivet.

Alecta Fastigheter har arbetat tillsammans med entreprenören RO-Gruppen och arkitektbyrån Semrén och Månsson.

Kort fakta Alecta Fastigheters coworking

Alecta Fastigheters coworkingsatsning heter Flexiwork.  I Flexiwork tar Alecta Fastigheter det varma värdskapet och full frihet till en helt ny nivå genom fullt flexibla kontrakt och mängder av kontorslösningar. I Flexiwork ingår Flexitainment, ett aktivitetsprogram för medlemmarna med fokus på kunskapsdelning och underhållning som passar både privatpersonen och yrkesmänniskan. Den första enheten Flexiwork Hovet öppnade i maj 2024 i Kvarteret Regina i Göteborg och är totalt 1050 kvm. Ytterligare 2300 kvm ska öppna under 2025.

Den andra enheten om totalt runt 1900 kvm har fått namnet Flexiwork Kollektivet, vilket är en blinkning till det faktum att Flexiwork möjliggör möten och kollektiva idéer mellan människor. Samtidigt syftar det på fastighetens tydliga koppling till 60 och 70-talet, då materialet från fastighetens ursprung i hög grad har bevarats och återbrukats.

Den 21 januari ska Flexiwork Kollektivet arrangera en idéverkstad. Ett nytt mötesformat som bygger på den kollektiva kraften att finna lösningar tillsammans. Alecta Fastigheter har bjudit in Håll Sverige Rent, Erikshjälpen och Sparks Generation till Kollektivet som under tre timmar ska få hjälp att hitta lösningar på några av deras utmaningar. Lösningarna ska bidra till en positiv samhällsförändring inom klimat, miljö och folkhälsa.

*Av den lösa inredningen är det enbart kontorsstolarna som inte är secondhand. Trots enträget letande gick det inte att hitta stolar som passade in i 60–70 talsinredningen och samtidigt klarade dagens ergonomikrav. I stället valdes kontorsstolar med en hög andel återvunnet material.

Mer fakta om återbruksarbetet i Vi på hörnet

Valet att inte riva stommen utan istället renovera och utveckla är den första viktiga klimatåtgärden. Stommen står vanligtvis för ungefär 50 % av en fastighets klimatpåverkan.

Att bevara fasaden i koppar och tegel har också varit viktigt för att hålla nere klimatpåverkan.

Enligt klimatkalkylen för ombyggnaden kommer klimatavtrycket landa på låga cirka 30 Co2/kvm. Bland annat har fasad, innerdörrar, pentryn, fönster och fläktaggregat återbrukats.

Sponsrat innehåll från Swisspearl
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.