Årets Clarence Morberg-pris tilldelas stadsplaneraren Mustafa Sherif

Årets Clarence Morberg-pris tilldelas stadsplaneraren Mustafa Sherif

ANNONS

Annons
Annons

Blott 29 år är Mustafa Sherif redan fixstjärna inom svenskt samhällsbyggande. Hans passion ligger i städer som är bättre för alla och genom hans kommunikativa talang har han skickligt och engagerande lyft avgörande framtidsfrågor till nya höjder.

Därför tilldelas han Samhällsbyggarnas pris Clarence Morberg-priset 2022.

– Vi samhällsbyggare verkar ofta bakom kulisserna och hamnar sällan i rampljuset. Därför är det så fantastiskt med en person som Mustafa Sherif. Genom hans genuina engagemang, djupa kunnande och bländande lyskraft är han en eminent representant för hela i branschen, säger Joanna Messmer, vd på Samhällsbyggarna.

Starkt närvarande på sociala medier

Mustafa Sherif är duktig på att kommunicera genom olika typer av sociala medier och når därför en bred publik och drar också till sig andra intressanta och viktiga profiler. I podcasten Urbanistica har han ett stort antal lyssnare och även genom sitt ambassadörsskap för olika projekt runt om i världen, gör att han ständigt har kontakt med det som faktiskt händer runt om.

Det var i mötet med den danske arkitekten Jan Gehl och på masterprogrammet Sustainable urban design på KTH som han hittade rätt spår. Hans fokus är på den barnvänliga staden, vilket i förlängningen också innebär den människovänliga staden. Och det perspektivet genomsyrar hela paletten av uppdrag.

Jobbet på Afry handlar inte enbart om stadsplanering – i uppdraget ingår också marknadsföringsstrategier och kommunikation, inte minst genom podcasten Urbanistica. Med snart 350 avsnitt i bagaget och lyssnare i fler än 140 länder har han skapat en plattform för samtal om samhällsbyggande som spränger branschgränserna.

Många förtroendeuppdrag

Mustafa Sherif har en hisnande lista över förtroendeuppdrag. Han är ordförande i Föreningen för samhällsplanering, FFS, lokalavdelning Stockholm-Mälardalen, Placemaking Europe-ledare, ambassadör för arkitektur och stadsbyggnadsfestivalen Open House Stockholm och har jobbat med TEDx Stockholm, för att bara nämna några.

Han jobbar aktivt med studenter, som gästföreläsare på KTH:s masterprogram hållbar samhällsplanering och stadsutformning, ansvar för Berghs kurs Socialt hållbara städer liksom ett stöd till studenter som skriver examensarbeten på ämnet barnvänliga städer.

Vad betyder Clarence Morberg-priset för dig?

– Jag känner mig hedrad, ödmjuk och väldigt glad att ta emot Samhällsbyggarnas pris Clarence Morberg-priset för år 2022. Priset för mig är ett belöningskvitto. Ett kvitto på att mitt aktiva driv och arbete med komplexa stadsutvecklingsfrågor som främjar utvecklingen i byggbranschen och skapar framtidens städer för alla människor, syns och hörs. Priset ger mig mer inspiration, väldigt mycket motivation och en stor energiboost.

Clarence Morberg-priset delas årligen ut till yngre yrkesverksam person. Det delas ut under Samhällsbyggnadsdagarna 25–26 oktober som i år hålls på på Norra Latin i Stockholm. Pristagaren erhåller en prissumma om 20 000 kronor.

Juryns motivering:

Ordet inspiration kommer av latinets inspirare: att andas in, andas på, blåsa liv i. Mustafa Sherif är genom sin outröttliga hängivenhet en inspiratör i ordets verkliga betydelse. Han andas samhällsbyggnad och blåser ständigt liv i vår bransch.

Det gäller inte minst bland de många unga – studenter och nyeutexaminerade – som vittnar om hans betydelse för deras studie- och karriärval. Att ledsaga studenter som skriver om barnvänliga städer är en del av hans kall för framtidens hållbara samhälle med människan i centrum. Det handlar också om engagemanget i de många organisationer och sammanslutningar som verkar för att främja och fördjupa branschen, liksom podcasten Urbanistica som har lyssnare i hela världen. Allt detta, och mer därtill, gör Mustafa Sherif till självklar mottagare av Clarence Morberg-priset.

 

Sponsrat innehåll från Bauroc

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.