Anrik saluhall blir modern handelsplats

Anrik saluhall blir modern handelsplats

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Efter fyra år av omfattande renovering slogs portarna upp igen till Östermalmshallen som bland annat fått nya lösningar för logistik, matavfall och kylsystem.

Målet med projektet har varit att återställa saluhallen från 1888 till sin forna glans. Stora delar av inredningen har rengjorts och lagats. Återställd originaldekor och färg förstärker platsens viktiga kulturhistoriska värde. Östermalmshallen har även fått ett hotell, nya restauranger och mötesplatser. Logistiska omstruktureringar och en nygammal lösning för placeringen av handelsstånden gör kundflödet effektivare. Hallen har också fått nya fönster med energieffektiva glas. Glasen har ett slags solskydd som gör att det blir en behaglig temperatur i saluhallen samtidigt som de släpper in dagsljus.

Stort fokus har också lagts på att höja standarden och uppdatera tekniken. Tekniska installationer har bytts ut för att möta aktuella krav på säkerhet, tillgänglighet, hälsa, energi och miljö. I källarplan ryms nu mängder av teknik som ska få Östermalmshallen att fungera på ett mer energieffektivt och miljövänligt sätt. Stockholms stad har bland annat investerat i en ny sopsugsanläggning som kan ta hand om upp till åtta kubik malt matavfall. Stockholm Vatten och Avfall omvandlar avfallet till biogas. Genom en sopsug under gatan, en bit ifrån saluhallen, blir det även färre sophämtningar.

Innan renoveringen hade hallen ett decentraliserat system där handlarna hade egna kylsystem som de ansvarade för. I projektet har man installerat ett nytt system med koldioxid som köldmedium. Det innebär höga temperaturer på den varma sidan som kan användas för att värma byggnaden, och på den kalla sidan blir

Byggnaden kommer att miljöcertifieras enligt BREEAM.

Foto: Carl Hjelte

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.