Anlägg för framtiden – slaggrus i strålkastarljus under Ystad Summit

Anlägg för framtiden – slaggrus i strålkastarljus under Ystad Summit

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

I en tid där hållbarhet och cirkulär ekonomi är centrala teman för både samhälle och näringsliv, står bygg- och anläggningsbranschen inför stora utmaningar. De jungfruliga anläggningsmaterialen, som exempelvis naturgrus och bergkross, är inte oändliga resurser, och i Skåne råder det stor brist på ballast. För att möta dessa utmaningar och samtidigt minska miljöpåverkan krävs nya, innovativa lösningar. Ett av de mest lovande alternativen till bergkross är slaggrus – en restprodukt från avfallsförbränning vid avfallskraftvärmeverk.

Slaggrus är ett hållbart val, som också fungerar som en koldioxidsänka. Genom att använda slaggrus i anläggningsprojekt minskar klimatpåverkan avsevärt. Ett av de tydligaste exemplen på detta är utbyggnaden av Trelleborgs hamn, där slaggrus bidrog till att undvika hela 5 000 ton koldioxidutsläpp, enligt beräkningar från forskningsinstitutet RISE.

Trelleborgs hamn: Sveriges största slaggrusprojekt
Utbyggnaden av Trelleborgs hamn är det största slaggrusprojektet i Sverige hittills. Totalt användes 87 000 ton slaggrus för att anlägga kör- och uppställningsytor på en yta av 18 hektar. Under Sysavs seminarium på Ystad Summit delade Ulf Sonesson, landlord på Trelleborgs hamn, och Jesper Fröberg, platschef på PEAB, sina erfarenheter av att arbeta med slaggrus i ett så omfattande projekt.

Annons

Ekonomiska och miljömässiga fördelar med slaggrus
På frågan om varför Trelleborgs Hamn valde att använda slaggrus, betonade Ulf Sonesson vikten av att ta ansvar för miljön:
– Vi känner ett ansvar för hur vi tar hand om vår planet. Kan vi hitta ett kompatibelt material till bergkross, så varför ska vi inte? De flesta miljöåtgärder är dyrare än andra åtgärder men här sparade vi faktiskt pengar genom att använda slaggrus.

Jesper Fröberg, som arbetade med slaggrus för första gången, blev förvånad när han för första gången såg materialet.
–Jag blev positivt överraskad. Det ser ut som helt vanligt friktionsmaterial, påpekade han flera gånger under seminariet.
Han upplevde inte heller några skillnader med att arbeta med slaggrus jämfört med till exempel bergkross, bortsett från att materialet måste sluttäckas varje kväll. Detta för att undvika damning, något man dock vill undvika även med jungfruligt material.

Råd för framtida slaggrusprojekt
Ulf Sonesson delade sitt bästa råd till andra som överväger att använda slaggrus i anläggningsarbeten:
– Det gäller att identifiera rätt platser. Platser som man på förhand vet att de inte ska grävas upp eller byggas om inom överskådlig tid. Sedan måste det till ett väl fungerande dagvattensystem med tanke på urlakning och så vidare. Men annars så… Bara använd det, sade han och försäkrade att det är ingen skillnad i hållfasthet jämfört med bergkross.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.