Allt fler företag använder miljöargument i marknadsföring

Allt fler företag använder miljöargument i marknadsföring

ANNONS

Annons

En ny kartläggning som Konsumentverket låtit göra visar att allt fler företag väljer att använda miljöargument i sin marknadsföring jämfört med för sex år sedan. Kartläggningen visar också att argumenten många gånger är övergripande och saknar detaljerad information.

Enligt författarna till rapporten har det blivit vanligare att företag påstår att deras varor eller tjänster har olika miljöfördelar. De begrepp som används mest i marknadsföringen är hållbarhet och hållbar. Därefter kommer miljö och klimat som begrepp, samt relaterade begrepp som exempelvis miljövänlig och klimatneutral.

I FOKUS: Konsten att göra miljövänlig marknadsföring

Enligt rapportförfattarna är det ofta svårt eller till och med omöjligt för konsumenten att förstå varför en vara till exempel är miljövänlig. Den informationen lämnas inte eller så krävs det noggrant sökande för att hitta den.

– Det är inte acceptabelt att företag använder sig av vaga miljöpåståenden, som miljövänlig och hållbar, utan att förklara på vilket sätt produkten är miljövänlig eller hållbar. Företaget måste också kunna styrka att det som påstås är sant, säger Emelie Neidre, jurist vid Konsumentverket.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.