AF Gruppen har ingått avtal om att köpa 50 procent av aktierna i bolaget Fyrstikkbakken 14 AS. Bolaget äger fastigheter i Oslo, ett Futurebuilt-projekt med målet att minska utsläppen från energianvändning och materialåtgång med minst 50 procent.
Fyrstikkbakken 14 AS äger fastigheter med ett planerat utvecklingsprojekt med 160 bostäder belägna i närheten av Bryns tågstation och Helleruds tunnelbana. Projektet har utvecklats av bolaget Birk & co och är ett Futurebuilt-projekt med sökt bygglov och tillåtet antal BRA 13 200. Med projektet vill man även skapa ett alternativ till den traditionella planlösningen, genom koncept som tvillinglägenheter.
– Miljöambitionerna i Fyrstikkbakken 14 är väl kopplade till vår klimat- och miljöstrategi som vi lanserade förra året och vi ser fram emot att arbeta med en ny partner, säger Otto Groth, chef för AF Eiendom.
Minska utsläppen med 50 procent
FutureBuilt har som mål att förverkliga 50 förebildsprojekt i och runt Oslo med minskade växthusgasutsläpp från transport, energianvändning och materialanvändning på minst 50 procent. Solcellssystem kommer att producera 70 000 KwH per år. Projektet fokuserar också på grön mobilitet och kommer att ha så många som 400 cykelparkeringsplatser, samt elbil och elektrisk cykelpool förutom vanliga parkeringsplatser.
Projekten som går in i FutureBuilt är engagerade i att uppfylla en uppsättning kvalitetskriterier samt att dokumentera att dessa kvaliteter uppnås. I praktiken innebär kriterierna att nya byggnader måste uppfylla ett minimum nära noll, noll eller plus energinivåer. Växthusgasbehovet dokumenteras med ett växthusgaskonto i enlighet med FutureBuilt metodik och beräkningsregler eller anpassade BREEAM NOR-kriterier.
Partners i FutureBuilt är kommunerna Oslo, Bærum, Asker och Drammen, ministeriet för kommunal förvaltning och modernisering, Husbanken, Enova, direktoratet för byggkvalitet, Green Building Alliance och Norwegian Association of Architects. Oslo, Asker, Bærum och Drammen använder FutureBuilt för att spela en ledande roll inom klimatvänlig arkitektur och stadsutveckling.