Det skulle kunna kallas en sista pusselbit för Lundgrens trädgårdar – men ett av de första för hur framtida Halmstad ska byggas. När den sista markanvisningstävlingen nu är avgjord står det klart att det centrala bostadsområdet kompletteras med små stadsradhus, som ska tas fram genom ett grönt arbetssätt och med en extra omtanke för att underlätta för unga att ta sig in på bostadsmarknaden – vilket går helt i linje med hur Halmstad ska växa framöver.
När markanvisningstävlingen för Kärven och Kremlan på Bryngelshusgatan, den sista strimman ledig tomt i området kring Lundgrens trädgårdar, utlystes var det med ett tydligt inskrivet kriterium: att den nya bebyggelsen ska bidra till att uppfylla Halmstads kommuns strategi.
Färre ska försörja fler
Kortfattat kan man säga att strategin, som är ny för den här mandatperioden, är ett övergripande dokument för den gemensamma färdriktningen för kommunen. Strategin har en lång tidshorisont, och har riktat in sig på hur kommunen ska tackla en av de allra svåraste utmaningarna för kommunsverige i dag: den förändrade demografin.
– Allt fler blir allt äldre, vilket ju i sig är positivt. Vi mår bättre och lever längre. Men i förlängningen innebär det utmaningar för vårt välfärdssamhälle. Färre unga ska försörja allt fler äldre. Vi försöker få en bättre balans, och för Halmstads del innebär det att vi vill locka fler unga att bo i kommunen, säger Simon Lindgren (M), ordförande i kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott. En fortsatt positiv befolkningstillväxt är därför fokus i strategin.
– Och tillväxten och utvecklingen i Halmstad ska genomsyras av hållbarhet – kopplat till människa, miljö och ekonomi, säger Simon Lindgren.
Juryn såg grönt
Tanken är att alla kommunens verksamheter ska arbeta utefter strategin i den mån det går. Vad gäller samhällsbyggnad testade man nu alltså att skriva in det som ett kriterium vid en markanvisningstävling. Daniel Ek är exploateringsingenjör och satt i juryn för tävlingen. Han förklarar:
– Det kom in flera bra och spännande tävlingsbidrag. Det som gjorde att vi fastnade för just det här förslaget handlade om tyngden i hållbarhetsfrågorna. Det var tydligt att det var viktigt för dem, precis som det är för oss, säger han.
Stadsradhus med hållbarhetsfokus
Det vinnande bidraget innehåller 24 så kallade stadsradhus i varierande storlek. Bakom förslaget står Ekeblad Bostad, som redogjort för hur de i praktiken vill att projektet ska bidra till att uppfylla Halmstads strategi. Det handlar bland annat om att erbjuda en flexibel finansieringsmodell som ska möjliggöra för fler att kunna köpa bostad, möjlighet att anpassa fördelningen av bostadsstorlekar efter faktiskt efterfrågan och att projektet ska genomsyras av gröna val.
Staffan Hagström är VD på Ekeblad bostad:
– Vårt projekt handlar om att skapa ett flexibelt och hållbart bostadsområde som möter behoven hos unga som vill in på bostadsmarknaden, familjer som behöver utrymme att växa, och äldre som söker ett mer hanterbart boende. Med gröna radhusbostäder i olika storlekar och genom att främja flyttkedjor bidrar vi till en hållbar och inkluderande stadsdel – helt i linje med Halmstads vision för framtiden, säger han.
Modell för framtiden
Sammantaget anser kommunen att det vinnande bidraget på ett bra sätt kan bidra till Halmstads fortsatta utveckling och arbete med hållbarhet. Simon Lindgren är nöjd med utgången och kopplingen till strategin.
– Även om bebyggelsen innebär sista pusselbiten för det nya bostadsområdet, så kan det vara en av de första för hur vi fortsätter att bygga ut vår kommun, säger han.