10 procent eldrift ett ambitiöst mål för två år sedan för Stockholms banbrytande fossilfria byggarbetsplats. Idag har det målet stigit till 50 procent med ännu fler elektriska maskiner från Volvo Construction Equipment (Volvo CE). Det sker efter en framgångsrik första fas som inte bara bevisade att det gick att uppnå målet utan gav också många ytterligare fördelar.
Ombyggnaden av Slakthusområdet i centrala Stockholm har fått stor uppmärksamhet för sitt fokus på hållbarhet och innovation. Projektet är en testbädd för mer hållbart byggande och visar den enorma och ofta outnyttjade potentialen hos fossilfria upphandlingar som en drivkraft för förändring. I den första fasen – som ska avslutas i början av 2025 – har projektet hittills uppnått CO₂-besparingar på 2 759 ton, en bedrift som gav det ‘Årets utmärkelse för Hållbar infrastruktur’ vid den årliga galan Sweden Green Building Awards. Inför den andra fasen är klimatambitionerna ännu större – en utmaning som Volvo CE, Skanska och Swecon är fullt beredda att leverera på.
Klimatberäkningar: En game changer
Stockholms stad har som mål att vara klimatpositiv 2030 och fossilbränslefri 2040. Fossilfria krav i upphandlingar spelar en avgörande roll för att nå dessa mål. Stockholm stad inkluderade klimatpåverkansberäkningar i anbudsförfarandet för projektets andra fas, inklusive detaljer om det praktiska genomförandet. Detta sätter en ny standard för hållbart ansvarstagande i byggsektorn. Skanska säkrade kontraktet genom att påvisa verkliga hållbarhetsresultat, förmågan att leverera planen och presentera ett förslag som överensstämde med Stockholms ambitiösa mål.
I denna nya fas av projektet är målet att minska utsläppen ytterligare genom att nå under målet på 3,5 ton CO₂ per 1 miljon kronor i omsättning. Detta är en dramatisk minskning av de 11 till 29 ton som vanligtvis släpps ut i liknande projekt och till och med lägre än Skanskas eget mål på 9 ton till 2030. Ökningen av eldrift återspeglar också snabba framsteg inom elektrisk maskinteknik.
– På Stockholm stad inser vi den avgörande roll vi måste spela för att påskynda övergången till fossilfria arbetsplatser. Det är vårt ansvar att ställa ambitiösa krav i våra anbud, inklusive att förorda elmaskiner, för att säkerställa att klimatresultaten prioriteras. Kommunerna är viktiga drivkrafter i denna förändring, säger Anders Österberg, biträdande finansråd och ordförande i exploateringsnämnden i Stockholms stad.
De ambitiösa hållbarhetsmålen för fas två inkluderar:
En 100 % fossilbränslefri byggarbetsplats genom användning av HVO100-bränsle och ökad elektrisk drift från 10 % till 50 %
Användning av klimatreducerad betong
Att leverera på klimatberäkningen
Tre eldrivna maskiner från Volvo CE, inklusive två Volvo EC230 Electric bandgrävare och en L120H Electric Conversion hjullastare, arbetar med att sänka marknivån, schakta ut cirka 68 000 m³ jord och sten, fylla en arbetstunnel och förbereda området för VA-anslutningar.
– Den första fasen visade hur effektiva eldrivna maskiner är när det gäller att utföra uppgifter samtidigt som de avsevärt minskar CO₂-utsläppen. Detta är ovärderligt för projekt i stadsmiljö för att hjälpa kommuner att nå sina mål för minskade utsläpp och förbättrad luftkvalitet, samt minska bullernivåerna för allas bästa, säger Fredrik Tjernström, Head of Electromobility Solutions Sales på Volvo CE.
– När kommuner som Stockholms stad prioriterar klimat i upphandlingen, inspirerar det inte bara andra regioner, utan driver också innovation inom byggbranschen. Detta proaktiva tillvägagångssätt skapar följdeffekter genom hela värdekedjan, och driver alla intressenter att utforska nya möjligheter och utöka gränserna för vad som kan uppnås inom hållbart byggande, säger Anna Göransdotter, projektledare på Skanska.
Elektriska maskiner och fordon
Maskinerna – som fått smeknamnen Electra, Ellen och Elton av teamet får sällskap av två elektriska lastbilar med släp, inklusive en eldriven Volvolastbil från Bellman Group i början av 2025, tillsammans med ett eldrivet sorteringsverk, ett elektriskt kompakteringsmaskin och elektriska handhållna maskiner och verktyg. Laddinfrastrukturen tillhandahålls av Eviny, med två snabbladdare och tre batteripaket.
Projektet startade sommaren 2024 och beräknas vara klart under 2025.