Sedan våren 2023 har Rumbla samarbetat med bland andra Mälardalens universitet för att kartlägga förutsättningarna för en cirkulär omställning inom inredningsbranschen. Den breda samverkan har bidragit till att projektgruppen har kunnat analysera frågan från olika perspektiv och skapat en djup förståelse för vad som krävs för att branschen ska bryta invanda mönster.
– Utgångspunkten har varit att det inte räcker med information och utbildning. Vi behöver främja beteendeförändringar och nya rutiner för en bred omställning. Efter det här projektet är vägen dit tydligare, säger Carina Sjödin, lärare i innovationsteknik på Mälardalens universitet.
Det har snart gått 19 månader sedan Rumbla, tillsammans med Mälardalens universitet (MDU), Nordic Behaviour Group och 100gruppen, mottog projektstöd från Energimyndigheten för att utvärdera möjligheter och eventuella hinder för en omställning till en cirkulär ekonomi inom inredningsbranschen. När projektet nu närmar sig sitt slut kan deltagarna konstatera att det inte bara har gett tydliga insikter som kan bidra till en mer hållbar industri, utan också ett gott exempel på värdet av samverkan mellan näringslivet och akademin. Inom projekten har MDU bidragit med metoder för att identifiera alla relevanta målgrupper*, hur de arbetar idag och vilka beteendeförändringar som krävs för att en omställning ska bli möjlig.
Vill erbjuda nya anpassade möjligheter
– För MDU så är ju samverkan centralt och när vi fick frågan om att delta i projektet var det självklart att vara med. Vår roll var att bidra med modeller, hur man arbetar med förändring och framtidsanalyser. Mycket handlar om att problematisera för att se frågor ur så många perspektiv som möjligt för att identifiera eventuella hinder och möjligheter. Målet är att förstå precis den kontext och de behov som finns för respektive aktör för att kunna erbjuda andra sätt att arbeta på, säger Andrea Hvistendahl, lärare i rumsgestaltning och informationsdesign på MDU, och fortsätter:
– Det har varit ett spännande samarbete. Rumbla står inför en speciell utmaning som vill skapa ett helt nytt system som utmanar det etablerade, samtidigt som det finns en misstro hos vissa efter att hållbarhetsfrågan delvis har skuggats av ”greenwashing” och oseriösa aktörer.
”Hållbarhet måste prioriteras högre”
För att strukturera arbetet har projektgruppen bland annat utgått från ramverket Three Horizons, som delar upp strategiarbetet i tre tidsmässiga horisonter: nulägesanalys, identifiering av eventuella hinder och möjligheter för utveckling samt utforskning av framtida innovationer för att nå en långsiktig målbild. Modellen gör det lättare att förstå förändringsprocesser från olika perspektiv och vad som krävs för att nå framtida mål. Ambitionen är att arbetet ska bidra till att utveckla Rumblas plattform som ska underlätta användning av återbrukad inredning och erbjuda en prenumerationstjänst där användarna enkelt kan hyra möbler i stället för att köpa dem. Efter projektet är det tydligt att det finns ett behov av en plattform som Rumbla, men också att aktörer inom branschen kommer att behöva prioritera hållbarhet högre för att påskynda klimatomställningen.
– Jag tror att det krävs lite större initiativ och personligt ansvar från alla aktörer inom inredningsindustrin för att det ska kunna gå så snabbt som de flesta vill. Det kommer att ta lång tid om alla väntar på regleringar och ställer om arbetet först då. Många säger sig vilja arbeta mer hållbart, men man är rädd att behöva kompromissa med effektivitet, kvalitet och lönsamhet, säger Carina Sjödin innan hon avslutar:
– Vår uppfattning är att Rumbla kan vara en del av lösningen på många av de upplevda problem som vi har identifierat i projektarbetet. Plattformen gör det enkelt att arbeta mer med återbruk utan att behöva göra avkall på varken effektivitet eller kvalitet, snarare tvärtom. Det ska bli väldigt intressant att följa Rumblas avtryck inom inredningsbranschen framöver.
*Inom projektet har enkätundersökningarna skickats till privata inköpare av inredning (82 svarande) och offentliga inköpare (85 svarande). Djupintervjuerna har gjorts med 13 inredningsarkitekter.