Utvecklar Torsgatan – ökar trygghet och tillgänglighet till Vasaparken

Utvecklar Torsgatan – ökar trygghet och tillgänglighet till Vasaparken

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Jens Fänge och Lap-See Lam tillför konstnärliga inslag till den nya Karl Otto Bonniers plats

Idag överlämnades konstverket Som en hägring, skapat av Lap-See Lam, som en gåva från Bonnier Fastigheter till Stockholms stad. På plats närvarade bland andra Finansborgarråd Karin Wanngård för att ta emot konstverket.

Bonnier Fastigheter fortsätter sin satsning på att förbättra stadsrummet kring Torsgatan och skapa en mer trygg, tillgänglig och attraktiv miljö för alla som rör sig mellan City och Vasastan. Som en del av projektet har en ny plats vid och mittemot Bonnierhusets huvudentré skapats, vilket inkluderar konstnärliga bidrag från Jens Fänge och Lap-See Lam. Platsen har fått namnet Karl Otto Bonniers plats, till minne av förläggaren Karl Otto Bonnier.

Jens Fänges stenbeläggning tillgängliggör konsten i gatumiljön

Konstnären Jens Fänge har skapat ett unikt konstverk i form av en ny stenbeläggning som placerats på Torsgatan, Bias Cut vid Bonnierhusets entré och Drömmarna vid Konsthallens entré. Denna konstnärliga beläggning syftar till att integrera konst i det offentliga rummet och tillgängliggöra den för alla som passerar området.

Lap-See Lams nya konstverk Som en hägring till platsen

Karl Otto Bonniers plats kommer även att prydas av ett platsspecifikt konstverk av Lap-See Lam, med titeln Som en hägring. Konstverket är en gåva från Bonnier Fastigheter till Stockholms stad och representerar en drömsk tolkning av platsens historia och framtid. Som en hägring bär på en stark symbolik och reflekterar över urban förvandling och hur vi uppfattar det offentliga rummet. Det består av flera lager och dimensioner som visuellt smälter samman med platsens omgivning och dess historiska kontext, samtidigt som det bjuder in till reflektion över tidens gång och vår relation till staden.

Annons

Visionen bakom projektet

Torsgatan är en viktig länk mellan City och Vasastan, men gatan har ännu inte nått sin fulla potential som en levande stadsmiljö. Tillsammans med andra fastighetsägare och Stockholms stad har Bonnier Fastigheter tagit initiativ till att utveckla gaturummet. Visionen är att förbättra gatumiljön bland annat genom att addera kultur och konst, vilket skapar en ljusare, tryggare och mer tillgänglig gata där man vill uppehålla sig.

Ombyggnationen av Torsgatan och den nya entrén till Vasaparken

Utöver den konstnärliga förnyelsen har Bonnier Fastigheter öppnat upp en ny entré till Vasaparken och förbättrat den befintliga trappan som leder upp från Torsgatan. Den nya Karl Otto Bonniers plats är utformad för att främja social interaktion och aktivitet, med sittplatser, gradänger och en terrass som smälter samman med parkens övriga arkitektur. Området har också planerats för att kunna användas till framtida konstinstallationer och utställningar.

Ett samarbete mellan stad och näringsliv

Projektet har genomförts i nära samarbete med Stockholms stad, Stockholm Konst, Norrmalms stadsdelsnämnd och Trafikkontoret. Genom gemensamma ambitioner och visioner har det varit möjligt att skapa en plats som förbättrar tillgängligheten till Vasaparken och samtidigt bidrar till en tryggare och mer estetiskt tilltalande stadsmiljö.

Namnet Karl Otto Bonniers plats

Platsen har fått sitt namn till minne av Karl Otto Bonnier (1856-1941), som var en framstående aktör inom svensk litteratur och publicistisk historia. Namnet speglar Bonnierfamiljens långa engagemang i Stockholm och deras bidrag till stadens kultur- och konstliv.

Om Lap-See Lams konstnärskap

Lap-See Lam har tidigare mottagit Maria Bonnier Dahlins stipendium och är idag en internationellt erkänd konstnär med utställningar i bland annat Venedig, Toronto och London. Hennes unika konstnärliga språk gjorde henne till ett naturligt val för att skapa ett nytt, platsspecifikt konstverk till Karl Otto Bonniers plats.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.