Klassisk designarmatur fick nytt liv

Klassisk designarmatur fick nytt liv

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Idag är det LED-belysning som gäller oavsett lokal och miljö. Energibesparingarna blir stora samtidigt som kostnaderna för underhåll minskas. Men vad gör man om man vill behålla sin befintliga armatur men ändå bestämt sig för att byta till LED? Lösningen är att byta ut det elektriska innehållet och ersätta med en LED-insats!

Fata Morgana designades på 1960-talet och armaturen pryder många entréer i offentliga lokaler, däribland Ulriksbergskyrkan i Växjö.

-Vi tyckte om armaturerna, som passade mycket bra och gav en stilfull identitet till vår kyrka, men problemet var att halogenrör-ljuskällorna som de var utrustade med drog alldeles för mycket energi. Vi ville därför gå över till LED, säger Kenneth Johansson, medlem i förvaltningsrådet för Ulriksbergskyrkan.

Provade LED-ljuskällor

Kyrkan provade med att sätta in LED-ljuskällor, men de gav inte samma ljusspridning som den ursprungliga belysningen så det fick bara bli en nödlösning under en övergångsperiod. För att finna en bättre och mer permanent lösning kontaktade kyrkan Per Johansson på Ljus & Elteknik.

-Jag kollade runt med flera belysningsleverantörer om de kunde leverera LED-insatser att bygga in i de befintliga armaturerna. Det resulterade i att vi fick kontakt med ett företag som kunde göra det men då måste vi skicka armaturerna till dem, så skulle de ta fram och montera insatser i fabrik. Vi ville dock hitta en lösning som innebar att montaget kunde ske på plats i kyrkan. Armaturerna är ganska stora, cirka 80×50 cm plus kablage, och ned-/uppmontage samt frakt innebär alltid risker, säger Per Johansson.

Annons

Återbruka allt populärare

Förra hösten arrangerade Elektroskandia en mässa i Oskarshamn där man bland annat visade upp belysning. Elektroskandias tekniske innesäljare Conny Lagesson fanns på plats och träffade där Per Johansson som då berättade om förfrågan på LED-insatser från Ulriksbergskyrkan. På mässan var också Peter Stridsberg, fabriksrepresentant för Cardi, Elektroskandias varumärke inom belysning.

-Vi får allt mer förfrågningar från kunder som vill få lägre energiförbrukning men samtidigt behålla sina armaturer. Att tänka mer hållbart, ta vara på det man har och återbruka har blivit populärt, även när det gäller belysning. Därför har vi tagit fram LED-insatser till flera olika armaturer. När jag fick höra om Ulriksbergskyrkans behov kunde jag glädja dem med att vi tidigare fått in en exakt likadan Fata Morgana-armatur och byggt om den till LED för en annan kund. Vi hade plockat ut allt befintligt elektriskt innehåll och ersatt det med vårt LED-kit. Det blev en bra lösning och kunden var mycket nöjd. Vi hade därför en lämplig LED-insats som vi visste skulle passa även för detta objekt, säger Peter.

Rent, vitt ljus

Elektroskandia levererade totalt 35 st CE-godkända LED-kit, som Ljus & Elteknik installerade i kyrkans armaturer. Totalt var det 19 st armaturer varav 16 med upp- och nedljus samt 3 med bara nedljus. Som original var en av armaturerna försedda med 1000/300W och de övriga med 500/200W. Detta är nu ersatt med 2x42W och 1x42W LED, vilket inneburit en otroligt stor energibesparing.

-Den här lösningen passade oss som handen i handsken. Vi har nu fått 4000k och ett klart rent och vitt ljus som strålar precis som tidigare. Vi är mycket nöjda med lösningen och resultatet, säger Kenneth Johansson.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.