EBR har tagit fram handboken “Induktion och influens – säkerhetsåtgärder för luftledningar” och riktlinjerna i denna skrift praktiseras nu av Vattenfall Services vid ombyggnationen av E.ON;s 20kV ledning mellan Emmaboda och Örsjö.
Bakgrunden till de nya riktlinjerna är att det under 2020 och 2021 skedde ett par dödsolyckor och även flera allvarliga tillbud på grund av induktion. Induktion kan uppstå i en frånkopplad ledning som är belägen nära, parallellt eller korsande, en spänningssatt luftledning. Vid byggnation och underhållsarbeten kan den spänningssatta ledningen ge upphov till en spänning i den frånkopplade ledningen genom induktion. Den ökande förtätningen av ledningsnäten har gjort att problemet aktualiserats allt mer. EBR:s handbok är framtagen för att det ska vara enkelt att kunna arbeta säkert med hjälp av de nya riktlinjerna.
Vädersäkrar
Det aktuella projektet i Småland gäller ombyggnation av en 20kV ledning på en sträcka av 16 km. Parallellt på denna sträcka, på ett avstånd av cirka 8 meter, går en 130kV ledning. På grund av världsläget med ökade elpriser ville nätägaren E.ON att denna ledning skulle vara i fortsatt drift under arbetet.
-Det är ett underhållsprojekt då vi fått besiktningsanmärkningar på den gamla feal-linan, som var i dåligt skick. Vi beslöt därför att bygga om till BLL-lina, som är plastöverdragen och därmed vädersäker, säger Håkan Idberg, projektledare E.ON.
Risk för induktion
I och med närheten till 130kV ledningen så var det uppenbart att det fanns risker för induktion och man tog därför höjd för detta på ett tidigt stadie i projektet.
-Vi valde Vattenfall Services som entreprenör då de har en bra organisation för arbetsmiljö, är vana att jobba med projekt som detta och har såväl den kompetens som materiel och utrustning som krävs, säger Håkan Idberg. Projektet beställdes i maj 2022 och i september samma år startade Vattenfall Services arbetet med beredningen. Under beredningen tittade man närmare på riskerna för induktion och man hade en nära dialog med E.ON kring detta.
-För att undvika risken för induktion så gjorde vi i beredningsfasen en del åtgärder när det gäller materialvalet och har även delat in den 16 km långa luftledningen i olika delsträckor med avspänningsstolpar. På detta projekt är det 2 km mellan avspänningsstolparna och vi har grävt godkända jordtag vid varje stolpe., säger Johan Selander, projektledare Vattenfall Services.
Stor materialåtgång
Beredningen var klar i juni i år och i augusti började arbetet i fält. Vattenfall Services har avtal med Elektroskandia, som levererar all materiel till projektet.
-Det är en hel del materiel som går åt till ett projekt av den här storleken. Totalt har vi hittills bland annat levererat 49,5 km BLL241 och 204 st stolpar. Dessutom 519 st av Ensto:s nya sats med klämma och G-krok som kan användas på belagd ledare för att ansluta arbetsjordning/potentialutjämning. Denna klämma gör att man enkelt kan hänga på jordningsutrustning och jorda vid varje stolpe och arbeta med linan i framtiden på ett säkert sätt, säger Albin Zachariassen, utesäljare på div. Infra Elektroskandia.
Elektroskandia har under projektets gång levererat materiel till 12 upplag och totalt 213 byggid-nr.
-Det fungerar perfekt med Elektroskandia. De har den materiel vi behöver, är kompetenta inom elnät och levererar alltid i tid till de platser med koordinatangivelser som vi gett dem, säger Johan Selander.
Tydliga instruktioner för ett tryggt arbete
För att det ej ska ske några missförstånd har också Johan Selander skrivit en instruktion för montörerna, med hur arbetet ska ske för ombyggnationen av 20kV Emmaboda-Örsjö, med anledning av induktionsrisken.
-Instruktionen är gjord för att beskriva hur det är tänkt att kunna utföra montagearbetet med anledning av det materialval som har gjorts och de hänsyn som har tagits i beredningsfasen för att kunna utföra ombyggnaden av 20kV ledningen på ett säkert sätt, kommenterar Johan Selander.
Projektet har kommit ungefär halvvägs nu och, beroende på vintern, räknar man med att vara klara i februari.
-I och med att vi alltid outsourcar fältarbetet till en entreprenör är det viktigt att vi som beställare har tydliga riktlinjer som alltid skall följas. Vi ställer dels kompetenskrav vid upphandling av entreprenör men följer även det löpande arbetet väldigt noggrant. Vi besöker alla våra pågående projekt och följer upp arbetet på plats och kontrollerar arbetssätt, att man bygger rätt, gör riskanalyser, har rätt utbildning och skyddsutrustning. Tillsammans måste vi inom branschen se till att vi alltid jobbar säkert. Vår målsättning är att alla skall komma hem från jobbet och må bra, varje dag, avslutar Peter Hjalmar, regionchef E.ON.