Resona tecknar intentionsavtal med Stockholm Exergi om att köpa minusutsläpp

Resona tecknar intentionsavtal med Stockholm Exergi om att köpa minusutsläpp

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Den klimatutmaning som idag är ett faktum, kräver ett hårt arbete för att uppnå en minskad klimatpåverkan i byggprocessen. Det kommer att finnas utsläpp som är mycket svåra eller omöjliga att arbeta bort och därför behövs även lösningar för att neutralisera utsläpp.

Resona har ingått ett intentionsavtal med Stockholm Exergi och deras projekt bio-CCS (Bio Energy with Carbon Capture and Storage) som möjliggör köp av minusutsläpp, med start 2026.

”Samarbete med andra aktörer är en central del för att lyckas med att minska klimatutsläppen. Samtidigt som vi aktivt letar smartare lösningar, material och byggmetoder för att minska vår direkta klimatpåverkan behöver vi stötta lösningar som minskar mängden koldioxid i atmosfären. Stockholm Exergis lösning är en viktig del i det här arbetet och vi är glada över att kunna vara en del av detta initiativ.”, säger Fredrik Bele, Vd på Resona.

Klimatneutrala 2030

Resona arbetar hårt för att minska klimatpåverkan från verksamheten. Det arbetet har exempelvis resulterat i att under 2022 gjuta en 7000 m2 stor grundplatta i klimatförbättrad betong, utbyte av traditionella gipsväggar mot klimatsmartare alternativ från Smartax och planer på att använda kraftigt energieffektiviserad spillvattenvärmeväxling från Ecoclime. Resona upprättar bolagets klimatkalkyler i egen regi och har hållbarhetsmål som är nedbrutna och baserade på projektens startår.

“Vårt mål är att vara klimatneutrala 2030 och vi arbetar därför systematiskt med att minska vår klimatpåverkan. Vi behöver hitta lösningar för att neutralisera de utsläpp som inte kommer gå att arbeta bort. Intentionsavtalet med Stockholm Exergi är ett steg i rätt riktning.”, säger Johanna Nordström, hållbarhetschef på Resona

Bio-CCS (Bio-Energy with Carbon Capture and Storage) innebär att biogen koldioxid från förbränning av biobränsle för värme- och elproduktion separeras från rökgaserna för att sedan lagras permanent i berggrunden under havsbotten. Eftersom den koldioxid som fångas in och lagras tidigare har bundits av skogen genom fotosyntesen minskas koncentrationen av koldioxid i atmosfären när ny skog växer. Sammantaget innebär tekniken att det skapas permanenta negativa emissioner, så kallade minusutsläpp. Källa: Stockholm Exergi.

 

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.